Nieuw onderkomen voor Belgische militairen op luchthaven Kaboel

UNKNOWN

Het Belgisch leger heeft op de internationale luchthaven van Kaboel een nieuw logementsblok in gebruik genomen. Het bevindt zich in een nieuw kamp aan de noordzijde van de luchthaven, zo deelt het ministerie van Defensie mee.
 
Het nieuwe onderkomen werd ingehuldigd door de chef Defensie (CHOD), generaal Charles-Henri Delcour. De aanbouw ervan past binnen een grootschalige verhuisoperatie die de internationale veiligheidstroepen (ISAF, onder leiding van de NAVO) er momenteel doorvoeren. De troepen zijn bezig zich terug te trekken uit het zuidelijke deel van de luchthaven, waar ze sinds 2001 hun intrek namen. Bedoeling is om de zuidelijke zone weer over te dragen aan de Afghaanse autoriteiten om zo de civiele ontwikkeling ervan toe te laten.
 
Onder de naam 'Move to the North' wordt een heel nieuw militair kamp uitgebouwd in het noorden, met een prijskaartje van om en bij de 70 miljoen euro, aldus de NAVO. De NAVO financiert de algemene werken en gezamenlijke infrastructuur, zoals een operationele zone voor de vliegtuigen met een cargoterminal, een onderhoudszone, plaats voor opslag en parkings. Een andere zone omvat dan weer de verschillende faciliteiten voor het personeel, zoals slaapplaatsen, refters, een hospitaal en sport- en ontspanningsruimtes. Daarbij staan de deelnemende landen elk in voor hun eigen infrastructuur, zoals dit nieuwe logementsblok met 128 kamers voor de Belgische en Luxemburgse militairen in Kaboel, waarvan de gangen ook kunnen dienst doen als schuilplaats bij een raketaanval, aldus nog Defensie. (belga/lpb)