Nieuw geweld voor pausbezoek in de Centraal-Afrikaanse Republiek

AFP
Ruim twee weken voor het bezoek van paus Franciscus in de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn bij gevechten negen mensen gedood. Groepen moslims vielen volgens veiligheidsbronnen in de stad Bambari een vluchtelingenkamp aan en brachten twee mensen om. Strijders van een christelijke militie weerden de overval van donderdag af en doodden zeven belagers.

Dinsdag al hadden moslimrebellen het vluchtelingenkamp Batangafo aangevallen en 700 hutten vernield. Vijf mensen werden gedood en 5.500 mensen vluchtten voor het geweld naar een nabijgelegen kamp van de VN-vredestroepen. Dat deelde de VN-Vluchtelingenorganisatie (UNHCR) mee. Bij de incidenten werd ook een blauwhelm uit Kameroen gedood.

Defensie in Parijs zei woensdag al dat de 900 in het Afrikaanse land gelegerde Franse soldaten de paus niet woldoende bescherming kunnen garanderen.

Franciscus bevindt zich op 29 en 30 november in de hoofdstad Bangui. Hij wil onder andere een vluchtelingenkamp en een moskee bezoeken. Het land wordt sinds 2013 geteisterd door gevechten tussen religieuze groepen. Het geweld heeft twintig procent van de bijna 5 miljoen inwoners op de vlucht gejaagd.