Nieuw geval van ebola in ebolavrij verklaard Liberia

Een hulpverlener prikt bloed van een overlevende in Monrovia. (archieffoto)
REUTERS Een hulpverlener prikt bloed van een overlevende in Monrovia. (archieffoto)
In Liberia zijn drie nieuwe gevallen van ebola bevestigd, terwijl het land ebolavrij was verklaard, zo heeft een woordvoerder van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag bekendgemaakt. Een 10-jarige jongen werd op 14 november ziek en werd drie dagen later in Monrovia in een ziekenhuis opgenomen, preciseerde dokter Bruce Aylard van WHO (World Health Organization). Twee van de broers en zussen van het jongetje bleken ook besmet met het virus. Er wordt onderzocht hoe ze de ziekte opliepen.

Liberia werd in mei al eens vrij verklaard van de besmettelijke ziekte, maar de epidemie dook zes weken later weer op. In september werd het land opnieuw ebolavrij verklaard.

De epidemie kostte in West-Afrika 11.300 mensen het leven. In Liberia werden in totaal 10.600 besmettingen geregistreerd die leidden tot 4.808 overlijdens.

Vrijwel alle dodelijke gevallen van ebola werden in Sierra Leone, Liberia en Guinee opgetekend. Sierra Leone werd begin november vrij van het virus verklaard. In Guinee werd de laatste patiënt maandag genezen verklaard.

Een verpleger meet de temperatuur van een familielid van de 10-jarige jongen aan de ingang van het ziekenhuis waar hij wordt verzorgd.
AP Een verpleger meet de temperatuur van een familielid van de 10-jarige jongen aan de ingang van het ziekenhuis waar hij wordt verzorgd.
AFP