Niet voor tere zieltjes: nieuwste Boeing stijgt bijna verticaal op

Bescheidenheid siert, maar dat moet je ze bij Boeing niet vertellen. De Amerikaanse vliegtuigbouwer heeft een spectaculaire video online geplaatst van een test met de Boeing 787-9 Dreamliner. Daarop is te zien hoe het passagierstoestel, gelukkig zonder passagiers, bijna loodrecht opstijgt.

De video werd gemaakt boven de Amerikaanse staat Washington is toont de voorbereidingen van de piloten en het toestel van de luchtvaartshow van Parijs volgende week. In het knappe filmpje is niet alleen het opstijgen te zien, maar ook enkele spectaculaire manoeuvres in de lucht, waardoor het toestel wel een stuntvliegtuigje lijkt. Sommige bronnen wijzen er wel op dat het vliegtuig enkel zo steil kan opstijgen dankzij een touch-and-gomanoeuvre, waarbij het vliegtuig landt, kort de grond raakt en opnieuw op volle snelheid omhoog vliegt. Door de montage is dat echter niet te verifiëren.

Air New Zealand nam de Boeing 787-9 Dreamliner in augustus jaar als eerste in gebruik tijdens een vlucht van Auckland naar Sydney. Het toestel, een van Boeings nieuwste paradepaardjes, is 6 meter langer dan zijn voorganger, en moet toch 20 procent energiezuiniger zijn.

Boeing bouwt met de video trouwens voort op het succes van een gelijkaardig filmpje vorig jaar, toen als voorbereiding van de luchtvaartshow in het Britse Farnborough.