Niet-gelovige Hollande wordt erekanunnik pauskerk

François Hollande.
BELGA François Hollande.
De komende Franse president François Hollande is niet gelovig, maar hij wordt wel erekanunnik van de Sint-Jan-van-Lateranen, de bisschopskerk van paus Benedictus XVI, die ook bisschop van Rome is. Het is slechts een van de vele kerkelijke titels die Hollande met het presidentschap verwerft.

De Franse krant La Croix heeft de titels op een rijtje gezet. Een kanunnik is lid van het kapittel, dat een bisschopskerk bestuurt. Hollande wordt de enige erekanunnik van de Sint-Jan-van-Lateranen. De waardigheid gaat terug tot koning Lodewijk XI, die Frankrijk van 1461 tot zijn dood in 1483 bestuurde. De huidige president, Nicolas Sarkozy, ging in 2007 naar de kerk in Rome om als erekanunnik te worden geïnstalleerd, maar bijvoorbeeld de socialist François Mitterrand heeft de kerk nooit bezocht.

Hollande wordt verder onder meer erekanunnik van de Notre Dame-basiliek in Cléry in Centraal-Frankrijk, waar Lodewijk XI begraven ligt. Dat geeft hem het recht in de koorbanken vooraan in de kerk plaats te nemen en een almucium, een bepaald soort bontmantel, te dragen.

Hollande wordt verder prins van Andorra. De Franse president bestuurt het vorstendom in de Pyreneeën als co-prins samen met de bisschop van La Seu d'Urgell in het noorden van Spanje.