Niet enkel Trump blunderde bij de Queen: ook Obama brak protocol

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
In juni ontmoeten president Donald Trump en koningin Elizabeth elkaar op een officieel staatsbezoek tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Daarom laait Trumps blunder, die hij maakte op een werkbezoek in juli vorig jaar, opnieuw op. Trump is echter niet de enige Amerikaanse president die een misstap beging bij de Queen: ook zijn voorganger Barack Obama en diens vrouw Michelle maakten de fout.

Trump liep even voor de Queen uit toen de twee samen de militaire welkomsthaag inspecteerden. “Not done", klonk het toen bij etiquettekenners: de Queen neemt namelijk altijd zélf de leiding.

Toost tijdens volkslied

Barack Obama ging dan weer in de fout tijdens een staatsdiner in 2011. Hij bracht een toost uit op de Queen, net op het moment dat het Britse volkslied werd ingezet. Opnieuw een breuk met het protocol: het volkslied moet met volle aandacht beluisterd worden.

Ook Obama’s vrouw Michelle beging een ‘faux pas’. Zij legde haar hand op de schouders van de Queen, terwijl het verboden is om het Britse staatshoofd aan te raken.

Staatsbezoek

Over het nakende staatsbezoek tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk is trouwens heel wat te doen. Zo haakten vele genodigden, waaronder Labour-leider Jeremy Corbyn, af.

Blunders bij de Queen: Barack Obama, Michelle Obama en Donald Trump.
AP Blunders bij de Queen: Barack Obama, Michelle Obama en Donald Trump.7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Emile De Smedt

  Handel en wandel van die opperklasse nooit de mooiste.De fratsen van een Philip,Charles niet zo voorbeeldig.Om het niet hebben over het leventje van gekroonde onverkozenen die aardkloot bevolken.Betalen voor die vaudeville dat mogen wij wel.Steekt ze gerust in bezemkast en gooit sleutel weg

 • HUGO VERLOT

  Is niet meer van deze tijd. Deze mensen leven in een andere wereld.

 • Diane Bernaerts

  Het verschil is dat de Obama's manieren hebben, en dan is één "faux pas" niet zo erg. Trump hééft geen manieren of fatsoen en weet niet wat "beleefdheid" betekent, en begaat dus de ene faux pas na de andere.

 • Wim Stevaert

  Not done... het zijn mensen en maken fouten. Tis niet eens waard het te vermelden. Alsof de queen nooit fouten maakt.

 • Nancy Van Acker

  breken met protocol ? neen die mensen deden gewoon zoals het moet. SOciaal ipv die stijve bedoening