Niet eerder gepubliceerd vervolgverhaal van ‘A Clockwork Orange’ ontdekt

Malcolm McDowell in de verfilming van ‘A Clockwork Orange’.
Photo News Malcolm McDowell in de verfilming van ‘A Clockwork Orange’.
In het archief van schrijver Anthony Burgess die overleed in 1993, is een nooit eerder gezien manuscript gevonden voor een vervolg van zijn beroemde roman ‘A Clockwork Orange’. Het 200 pagina’s lange ‘The Clockwork Condition’ is een verzameling van Burgess’ ideeën over de mensheid en gaat verder in op thema’s die hij aankaartte in zijn boek uit 1962.

Het nooit eerder gepubliceerde manuscript, waaraan Burgess werkte in 1972 en 1973, bevond zich in het archief dat hij na zijn overlijden achterliet in zijn woning in Bracciano, nabij Rome. Na zijn dood werden de documenten overgebracht naar Manchester, waar ze gecatalogeerd worden door de International Anthony Burgess Foundation.

Directeur Andrew Biswell trof recent de kladversie voor ‘The Clockwork Condition’ tussen de archiefdocumenten aan. De auteur omschreef het werk zelf als een “grote filosofische stelling over de hedendaagse mensheid”, waarin hij zijn bezorgdheden uitdrukt over het effect van technologie – voornamelijk media, film en televisie – op de samenleving. “‘The Clockwork Condition’ schetst een context voor Burgess’ meest bekende boek en licht zijn visie op criminaliteit, bestraffing en de mogelijke negatieve effecten van de visuele cultuur toe”, zegt Biswell.

In ‘The Clockwork Condition’ schrijft Burgess dat mensen in de jaren 70 niet meer zijn dan radertjes in een machine. De mensheid “zoekt naar een uitweg uit de saaie neutraliteit van de toestand waarin ze zich bevindt”, stelt hij.

Geweld

In het werk gaat Burgess ook in op de controverse omtrent de verfilming van zijn boek door Stanley Kubrick in 1971. De cultfilm, die draait rond hoofdpersonage Alex (vertolkt door Malcolm McDowell) en zijn gewelddadige bende, inspireerde tot copycat-criminaliteit en werd in het Verenigd Koninkrijk op vele plaatsen verboden. Pas na Kubricks dood in 1999 werd de film heruitgebracht in Britse bioscopen. De prent was echter een kaskraker in de VS en werd daarom in 1972 genomineerd voor een Oscar voor beste film (die uiteindelijk naar ‘The French Connection’ ging).

Alex en zijn kompanen in ‘A Clockwork Orange’.
Photo News Alex en zijn kompanen in ‘A Clockwork Orange’.

Volgens Biswell, professor moderne literatuur aan de Manchester Metropolitan University, voerde Burgess het werk af omdat hij besefte “dat hij een schrijver was en geen filosoof”. De auteur publiceerde vervolgens in 1974 een korte autobiografische roman waarin hij enkele van dezelfde thema’s aankaartte: ‘The Clockwork Testament’.

In het archief van Burgess werden ook zo’n 40 niet eerder gepubliceerde kortverhalen van Burgess ontdekt, waarvan Biswell hoopt dat ze gepubliceerd zullen worden. “Sommigen dateren van erg vroeg (in zijn carrière, red.), van de jaren 1960 toen hij nog niet zo bekend was. De beste ervan zijn heel goed.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.