Exclusief voor abonnees

Niet 2,2 miljard inwoners, maar 4,2 miljard: de bevolkingsgroei in Afrika gaat exploderen. Hoe kan dat? En welke gevolgen heeft dit?

Kinderen in Afrika.
Frédéric Noy Kinderen in Afrika.
De voorspellingen van de bevolkingsgroei in Afrika zaten er de afgelopen jaren volledig naast. Niet 2,2 miljard inwoners zal het continent in het jaar 2100 tellen, maar 4,2 miljard. Hoe kan dat? En welke gevolgen heeft dit?

Waarom groeit de bevolking van Afrika sneller dan verwacht? Waarom hebben de inspanningen van organisaties als het VN-bevolkingsfonds (UNFPA) in Afrika minder resultaat dan in Azië en Latijns-Amerika?

Het zijn vragen die een beetje in de lucht blijven hangen tijdens het interview met UNFPA-directeur Natalia Kanem. Jawel, ze geeft toe dat de voorspellingen van de VN-demografen ‘niet accuraat’ waren. Zo voorzag men in 2004 dat Afrika in het jaar 2100 2,2 miljard inwoners zou hebben. Dat is inmiddels bijgesteld tot 4,2 miljard. “We dachten dat het dalen van de vruchtbaarheid veel sneller zou gaan.”

Maar Afrika heeft niet het pad gevolgd dat eerder werd uitgestippeld door Azië en Latijns-Amerika, waar de bevolkingsgroei aanzienlijk is ingeperkt. Hoe komt dat? Heeft de aanpak van UNFPA gefaald in Afrika?

Je hebt 12% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis42 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Nanine DeWilde

  Luc, akkoord, maar dan moet er nog veel verdwijnen. Belastingsaftrek van een huis, afschaffen. Andere aftrekposten ook afschaffen. Je kan niet verwachten dat de 1e groep gepakt wordt en de andere niet e.

 • Emese Em

  Ik denk steeds dat life aid concert “do they no christmas” in de jaren 80.Toen werd heel wat geld ingezameld maar ipv prikpil gaven ze voedsel dat net genoeg was om even een volle buik te krijgen.We zien het resultaat,sindsdien afrika is verdubbeld,en nog steeds honger,maar tot nu toe geven ze liever uit aan scholen te bouwen en alle soorten inentingen,dan aan prikpil.

 • wim CLAES

  de kans op een pandemie in afrika groeit met de dag, ze moorden elkaar uit , ze verhongeren als we geen eten sturen, e vluchten naar europa, etc, ik heb de indruk dat die cijfers niet echt kloppen.

 • viviane van oosterwijck

  'K zie dat hier ook * die ongebreidelde voortplantingsdrang. Kan de Bond van Grote gezinnen hen misschien eens gaan voorlichten over hun ouderlijke plichten kwestie kansarmoede in te perken ?

 • Victor Van Hoeck

  Ze zouden dit beter in elk land doen geboortebeperking tot max 2 kinderen