Niemand kwam naar zijn vorige verjaardagsfeestje en daarom deed de mama van deze autistische jongen een hartverscheurende oproep

Facebook
Toen Lisa Jackson (43) twee jaar geleden een feestje organiseerde voor de 9de verjaardag van haar zoon, liep het niet helemaal zoals gepland. Urenlang zat Ben te wachten op de 25 kinderen die hij uitgenodigd had, maar niet één van hen daagde op. Twee jaar later doet ze op Facebook een hartverscheurende oproep voor zijn 11de verjaardag. De respons is ronduit overweldigend.

"Kan ik alsjeblieft rekenen op jullie hulp om iets onvergetelijks te maken van de verjaardag van mijn kleine jongen op 15 juli", steekt de vrouw uit het Britse Portsmouth van wal. "En niet om de verkeerde reden, zoals de vorige keer. Lees dit en deel het zo veel je kan."

Haar zoon Ben (10) lijdt aan hoogfunctionerend autisme (HFA), dat is autisme zonder een verstandelijke beperking. En dat maakt zijn leven er niet makkelijk op. "Hij heeft een hart van goud en wil vrienden zijn met iedereen. Zijn aandoening maakt dat echter bijzonder moeilijk", vertelt Lisa. "Op school wordt hij vaak gepest, geslagen en geschopt omdat hij anders is. Hij is het kindje dat nooit wordt uitgenodigd voor verjaardagsfeestjes, dat altijd alleen speelt in de speeltuin, waar nooit vriendjes bij op bezoek komen en dat nooit bij andere kindjes thuis mag gaan."

Overtuigen
Voor zijn 9de verjaardag organiseerde Lisa een groot feest en ze nodigde 25 klasgenootjes uit. "Hij was zo opgewonden en keer er zo naar uit", vertelt ze. "Amper twee ouderparen antwoordden op het berichtje dat ik had rondgestuurd. Ik overwoog even om alles te annuleren, maar alles was geregeld en betaald en Ben keek er zo naar uit. Ik kon niet meer terug. 'Er zullen nog wel wat kinderen opdagen', probeerde ik mezelf te overtuigen." Maar dat gebeurde niet. (lees hieronder verder)

Hij is het kindje dat nooit wordt uitgenodigd voor verjaardagsfeestjes, dat altijd alleen speelt in de speeltuin, waar nooit vriendjes bij op bezoek komen en dat nooit bij andere kindjes thuis mag gaan

Lisa Jackson
Bret en Lisa Jackson, de ouders van Ben.
Facebook Bret en Lisa Jackson, de ouders van Ben.

Die middag werd alles klaargezet en Ben zat al snel vol ongeduld uit te kijken naar de eerste gasten. "Het werd 2 uur en later, maar er daagde niemand op", vertelt Lisa. "Hij vroeg me keer op keer: 'Ze komen zo meteen wel hé, mama?' Hij bleef er rotsvast in geloven dat iedereen wel zou opdagen voor zijn speciale dag. Toen het half 3 gepasseerd was, begon hij angstig en onrustig te worden. Hij bleef maar vragen waar iedereen was. Ik wist niet wat te zeggen. Het was duidelijk dat er niemand zou komen."

Hartverscheurend
Lisa noemt het zelf een van de meest hartverscheurende momenten van haar leven. "Ook voor Ben was het vreselijk. Hij lijdt er twee jaar later nog altijd onder. Hij was er echt kapot van en kan het niet achter zich laten. Het heeft zijn zelfvertrouwen gekraakt en hem nog angstiger gemaakt." (lees hieronder verder)

Ben op het huwelijk van zijn moeder en stiefvader.
Facebook Ben op het huwelijk van zijn moeder en stiefvader.

Dit jaar wil zijn mama hem een verjaardag geven die de slechte smaak van het vorige feestje helemaal wegspoelt. "Zou je het in overweging willen nemen om mijn jongen een verjaardagskaart te sturen? Het zou een brede lach op zijn gezichtje toveren", vraagt ze op Facebook.

Hoewel zijn verjaardag pas overmorgen is, lieten de reacties niet lang op zich wachten. De post werd intussen al bijna 20.000 keer gedeeld en er wordt volop geantwoord. "Ik heb duizenden en duizenden hartverwarmende reacties gekregen", vertelt Lisa. "Sorry dat ik nog niet iedereen persoonlijk heb kunnen bedanken. Dit betekent zo veel voor ons. Ik had nooit zo een gigantische respons verwacht."

Picknick
En het bleef niet bij kaartjes. Zo wordt er zaterdag een grote picknick voor Ben georganiseerd aan Canoe Lake en gaan de politie en brandweer met hem op stap. Iemand van voetbalclub Portsmouth FC verraste de jongen met een voetbal en een restaurant bood hem al gratis pizza aan. (lees hieronder verder)

Facebook

Wie Ben ook een hart onder de riem wil steken, kan terecht op Facebook. Je kan ook een kaartje sturen met de post naar Ben Jackson, 35 Dunn Close, Southsea, Portsmouth, PO4 9TX, UNITED KINGOM