Nicole vindt briefje van 20 op de grond en besluit het te houden. Ze heeft nu een strafblad

thinkstock
"Voor de eerlijke vinder", dacht de Britse Nicole Bailey (23) toen ze een briefje van 20 pond zag liggen op de grond van haar plaatselijke supermarkt. Blij omdat het haar geluksdag leek, stopte ze het geld in haar zak en dat was dat. Of dat dacht ze toch, want korte tijd later stond de politie voor de deur.

Het geld bleek afkomstig van een andere klant van de One Stop in Blurton, Stoke-on-Trent. Die vrouw had geld afgehaald en merkte even later dat ze het kwijt was. Ze bracht het winkelpersoneel op de hoogte, dat meteen de beelden van de beveiligingscamera bekeek. De manager herkende Nicole, die een vaste klant is in de winkel, en zag haar het briefje oprapen. (lees hieronder verder)

Google Earth

De politie werd verwittigd en die bracht Nicole een bezoekje. De vrouw ging meteen mee naar het politiekantoor voor een vrijwillig verhoor. Aanvankelijk ontkende ze dat ze het briefje had meegenomen, maar toen ze de camerabeelden te zien kreeg, had ontkennen geen zin meer.

Uiteindelijk moest ze voor de rechter komen voor diefstal. Want wie iets vindt in Groot-Brittannië, is verplicht om op zoek te gaan naar de eigenaar of toch op zijn minst de politie verwittigen. Dat is ook in België het geval. Volgens de letter van de wet maak je je anders schuldig aan 'bedrieglijke verberging'. Nicole - die nooit eerder in aanvaring kwam met het gerecht - pleitte schuldig en heeft nu dus een strafblad.

Vermaning
"Ongehoord", klinkt het bij advocaat Simon Dykes. "Ze zou gewoon een vermaning van de politie hebben moeten krijgen. Ze wist niet van wie het geld was en wie weet nu in godsnaam dat zoiets meenemen gelijk staat aan diefstal?"

Gerechtskosten
Nicole kreeg een opschorting van straf, maar moet wel de gerechtskosten betalen: 205 euro.