Ngo-schip Aquarius vaart na maand in Marseille opnieuw uit om migranten in nood te redden

Photo News
Het humanitair schip Aquarius heeft vandaag de Zuid-Franse haven Marseille verlaten. Op de Middellandse Zee wil de bemanning migranten in nood redden ondanks een "klimaat van volkomen onzekerheid over de coördinatie van de hulp", zo kondigt Artsen zonder Grenzen aan, dat samen met SOS Méditerranée het vaartuig beheert. De twee ngo's wijzen er op dat ze hun passagiers niet in Libië zullen afzetten. "In dat land zijn de fundamentele rechten van hun passagiers niet gewaarborgd."

"In meer dan twee jaar onafgebroken van zoek- en reddingsoperaties in de centrale Middellandse Zee, is het de eerste keer dat de Aquarius meer dan een maand aangemeerd lag in een haven", aldus AzG. De hulporganisatie betreurt de politieke blokkering van sommige Europese staten, die humanitaire schepen na een reddingsmissie weigeren toegang te verlenen. In juni en juli moest de Aquarius zo koers zetten richting Spanje en Frankrijk om vluchtelingen aan land te brengen na de weigering van Italië en Malta om hun havens open te stellen.

Gekoelde container

Om het hoofd te bieden aan missies die soms met meerdere weken worden verlengd, is het schip voorzien van bijkomende voorraden, voedsel en medicijnen. Er werd ook een gekoelde container geplaatst om lichamen van verdronken migranten te bewaren.

Het reddingsschip beschikt bovendien over drie snelle reddingsboten, uitgerust met nooddrijvers voor de grootschalige operaties. Er kan nu gelijktijdig noodzorg toegediend worden aan 500 personen, dankzij een speciaal medisch team van AzG en de 35 bemanningsleden.

Libië

"De Aquarius zal zich blijven coördineren met alle bevoegde maritieme instanties, in overeenstemming met de internationale conventies", aldus AzG. De bemanning zal echter elke instructie van maritieme autoriteiten weigeren om uit zee geredde mensen te ontschepen in Libië, of om hen over te zetten op een ander schip dat hen naar Libië brengt. Dat land "is geen veilige plaats voor de vluchtelingen" want ze lopen gevaar misbruikt en verkracht te worden, besluit de organisatie.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Danny Govaerts

  Waneer gaat frontex hier tegen iets mogen doen. Of betalen we die eenheid en mag ze niets doen. Een Europese boete voor Spanje omdat ze hun grens niet dicht houden.

 • DIRK VAN DESSEL

  Susbdiekraan DICHT naar die xenofiele NGO ferry dienst

 • vandekempen bart

  stop met dat te subsidieren van belastinggeld!

 • André Van der Poorten

  Den taxi is weer vertrokken !

 • Peter Van de Velde

  Zeg, hoe lang moeten we dat nog slikken? Nooit of nooit nog iets voor azg, samen met de Open Arms zijn dat de nonstop taxis die stilaan maar zonder twijfel onze levenskwaliteiten(...) negatief gaan beïnvloeden. Hoe gaat de volgende generatie daarop reageren? Het zijn geen "sukkelaars" , waar zijn hun vrouwen en kinderen? Lafaards, ze zo achterlaten, dat ze hun problemen zelf oplossen.