Ngo-schip Aquarius redt 141 migranten na eerste operatie in dagen op zee

REUTERS
Het reddingsschip Aquarius heeft op de Middellandse Zee 141 migranten van houten boten geplukt. De operatie was vandaag de eerste voor de organisaties Artsen zonder Grenzen en SOS Méditerranée na het vertrek van het schip vorige week woensdag in Marseille. Bij een eerste redding ter hoogte van de Libische stad Zuara in internationale wateren werden 25 migranten opgevist, wat later volgden er nog eens 116, verklaarden de organisaties op Twitter. Alle relevante autoriteiten werden op de hoogte gebracht.

De Italiaanse regering had de Aquarius bij zijn laatste reddingsmissie belet om met honderden migranten een haven van het land binnen te lopen. Het schip was dagenlang op zee geblokkeerd en voer uiteindelijk naar het Spaanse Valencia. Of hen opnieuw een dergelijke odyssee te wachten staat, is nog niet duidelijk.

Ondertussen werden veel bootvluchtelingen door de Libische kustwacht in territoriale wateren gered en teruggestuurd naar het Noord-Afrikaanse land. De Aquarius laveert momenteel in een gebied dat Libië onlangs tot eigen zoek- en reddingszone heeft uitgeroepen en waar het voor de coördinatie van reddingen bevoegd is.

De ngo's zijn er niet over te spreken dat de Libiërs in een geval met een andere houten boot vragen via de radio onbeantwoord lieten en oproepen pas na meerdere pogingen hadden aangenomen.
23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johny Lapeire

  Waarom heeft Europa in Gods naam nog een defentie systeem, de politiek laat de corrupte NGO’s gelukszoekers toe zaken te doen met mensen smokkelaars, haal die benden van de boten breng ze voor het gerecht en torpedeer hun schepen, dit hoeft geen weken aan teslepen.

 • Noelle Zieleman

  @willy batens iedereen die geld geeft aan goede doelen zoals artsen zonder grenzen of meedoet met postcodeloterij vriendenloterij enz. Ik heb alles stop gezet met mijn geld wordt geen mensensmokkel gefaciliteerd.

 • Christine Laevers

  Hebben de ngo's wel controle over de bemanning van die schepen?

 • Peter Van de Velde

  Fred Valk, je slaat de nagel op de kop. Nu nog achterhalen waarom deze ngo's door overheden worden toegelaten. Slechts tientallen beslissen hierover tegen miljoenen europeanen die walgen van deze praktijken. Deze zaak stinkt.

 • Marco Par

  Zij zijn mede verantwoordelijk aan mensensmokkel en de doden die ermee gepaard gaan. In een normaal land vliegen de verantwoordelijken van deze criminele ngo's achter de tralies.