Ngo-schip Aquarius kent moeilijke tocht naar Spanje

EPA
Het ngo-schip Aquarius dat het voorbije weekend met meer dan 600 vluchtelingen aan boord niet mocht aanmeren in een Italiaanse haven, zet koers naar de Spaanse stad Valencia, maar dat verloopt niet zonder slag of stoot. De route van het schip is wegens de slechte weersomstandigheden aangepast, zo deelde de ngo SOS Méditerranée mee op Twitter. De Aquarius moet tot vier meter hoge golven trotseren.

Omdat het op het buitendek te gevaarlijk is geworden, moesten alle mannen zich vannacht naar het ruim begeven. Velen zijn zeeziek. Het schip bevindt zich ten oosten van Sardinië. Bedoeling was om tegen zaterdagavond in Valencia aan te komen.

Er zijn nog 106 vluchtelingen aan boord. De anderen zitten op twee schepen van de Italiaanse marine en kustwacht die de Aquarius begeleiden. Omdat Italië het schip geen toegang wilde verlenen tot één van zijn havens, werd het twee dagen lang geblokkeerd. Uiteindelijk verklaarde Spanje zich bereid het schip te willen ontvangen.

Spanje zegt dat het de opvarenden op dezelfde manier zal behandelen als andere vluchtelingen. "Ze zullen zo behandeld worden zoals alle vluchtelingen die bij ons op boten aankomen", zegt minister van Binnenlandse Zaken Fernando Grande-Marlaska in een interview op de radio. "Zoals altijd zullen we elk geval apart onderzoeken." In het geval dat de vluchtelingen asiel aanvragen, zullen de Spaanse autoriteiten bekijken of dat in overeenstemming is met de wettelijke bepalingen of dat ze een uitwijzingsproces moeten opstarten.

De Aquarius vaart sinds 2016 regelmatig rond op de Middellandse Zee en redt vluchtelingen van boten die niet zeewaardig zijn.

AP10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Erik bernard

  En Malta wil deze vluchtelingen ook niet..

 • PAUL MEUL

  Op zo'n schip hebben ze het lastig en worden zeeziek. Allemaal voorspelbaar, maar waarom gaan ze dan in hemelsnaam in een klein rubberbootje de zee op?

 • gerda heyndrickx

  Het kan nie moeilijk genoeg zijn !!!

 • DAVE VAN GINNEKEN

  Misschien te zwaar geladen ??

 • Jan De Maeyer

  Ze pakken ze op voor de kust van Afrika, zet ze dan daar toch terug af!