Ngo hekelt aanval op broers van Belgische Amaya Coppens in Nicaragua

Amaya Coppens, dochter van een Belgische vader en Nicaraguaanse moeder, is een prominent figuur in de verzetsbeweging tegen president Daniel Ortega.
BELGA_HANDOUT Amaya Coppens, dochter van een Belgische vader en Nicaraguaanse moeder, is een prominent figuur in de verzetsbeweging tegen president Daniel Ortega.
Een organisatie in Nicaragua die de rechten van de mens beschermt, heeft de aanval op twee broers van de jonge Belgisch-Nicaraguaanse Amaya Coppens aan de kaak gesteld. Ze kregen te maken met een “gewelddadige mishandeling” door aanhangers van de overheid en het leger.

Volgens Cenidh werden Santiago en Diego Coppens, samen met twee vrienden, belaagd tijdens een manifestatie tegen politieke gevangenen. Die betoging vond plaats in Chinandega, in het noordwesten van het land.

Getuigen meldden dat de vier jonge mannen met de dood zijn bedreigd. Omstaanders probeerden hen te helpen maar de daders waren gewapend en bedreigden ook hen. De mannen werden door de aanvallers meegenomen naar een politiekantoor, waar ze de nacht hebben doorgebracht. Daarna werden ze naar hun huis begeleid door de politie, die hen vroeg om hun familieleden te vertellen dat de politie er niets mee te maken had.

Symbool voor verzet

Volgens Cenidh was de aanval een “strategie voor repressie” omdat de aanvallers wisten dat het om de broers van Amaya Coppens ging. Zij is wereldwijd uitgegroeid tot “een symbool voor het verzet” in het land.

Amaya Coppens, dochter van een Belgische vader en Nicaraguaanse moeder, werd in november opgepakt en moet op 30 januari voor de rechtbank verschijnen. De 25-jarige studente geneeskunde zal samen met 15 andere opposanten terechtstaan wegens illegale wapenhandel. Coppens is een prominent figuur in de verzetsbeweging tegen president Daniel Ortega. Eerder zat ze ook al eens negen maanden in de cel. 
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Karel Vanormelingen

  Juist goed moei u daar niet en schaf de dubbele nat af

 • Flor Peeters

  Coppens is haar leven op het spel aan het zetten tegen iets waar ze niets kan aan doen,verstand komt niet voor de jaren.

 • Joseph Van Sneuteren

  Laat ze maar naar België komen wij hebben goede Advocaten die hen kunnen verdedigen en zorgen dat ze vrij komen, en de echte Belgen nog compassie doen krijgen met deze goede mensen. Ze hebben dit niet zo gewild was de fout van Allah.

 • Flor Peeters

  Coppens is haar leven op het spel aan het zetten tegen iets waar ze niets kan aan doen,verstand komt niet voor de jaren.