News of the World: chronologie van een schandaal

Rupert Murdoch naast Rebekah Brooks.
REUTERS Rupert Murdoch naast Rebekah Brooks.
Deze namiddag verschijnen Rupert en James Murdoch en Rebekah Brooks, de hoofdrolspelers in het schandaal rond de Britse tabloid News of the World, voor een parlementaire onderzoekscommissie in Londen. Het afluisterschandaal kwam voor het eerst aan de oppervlakte in 2005, maar de jongste weken en dagen volgt de ene ontwikkeling na de andere. Een chronologie.

Het afluisterschandaal dat News of the World fataal zou worden, heeft zijn wortels in 2005. Medewerkers van de Britse prinsen Harry en William merkten toen dat voicemailberichten die ze nog niet hadden beluisterd, meteen werden opgeslagen als afgespeelde boodschappen. Een onderzoek van Scotland Yard bracht aan het licht dat de gsm's werden afgeluisterd door News of the World.

Afluisteren van sterren en slachtoffers misdaden
In januari 2007 werden Clive Goodman, de royaltywatcher van het blad, en privédetective Glenn Mulcaire voor deze praktijken veroordeeld tot een gevangenisstraf van respectievelijk vier en zes maanden. Daarna kwamen steeds meer zaken naar boven. Het blad bleek dezelfde praktijken bij een hele reeks mensen toe te passen. Onder meer de acteurs Hugh Grant, Jude Law, Sienna Miller, de voetballers Wayne Rooney, David Beckham, Ryan Giggs en Paul Gascoigne en de voormalige Labour-vicepremier John Prescott zouden daar het slachtoffer van zijn geworden. De krant betaalde de afgelopen jaren al miljoenen ponden aan schadeclaims.

Het schandaal bereikte zijn huidige omvang toen bleek dat het blad niet enkel politici en beroemdheden afluisterde, maar dat ook deed bij slachtoffers van misdaden. Zo raakte begin juli bekend dat het blad in 2002 de voicemail van het 13-jarige vermiste en vermoorde meisje Milly Dowler heeft gehackt. Omdat er berichten waren beluisterd en verwijderd op haar gsm, dachten de politie en de familie dat Milly nog in leven was. Op die manier werd ook het onderzoek beïnvloed.

7 juli: NOTW wordt opgedoekt

Op 7 juli nam Rupert Murdoch het verrassende besluit om News of the World onmiddellijk op te doeken. Door de opeenvolgende schandalen hadden al verschillende grote adverteerders hun samenwerking met de krant stopgezet en het aandeel van moederbedrijf News Corporation begon te lijden onder de affaire. Het blad zou voor het laatst verschijnen op 10 juli met als kop 'Bedankt en vaarwel'.
 
Voor de Britse premier David Cameron volstond dat niet. Op een persconferentie verklaarde Cameron het volledige perstoezicht te willen herzien. Hij stelde twee commissies in het vooruitzicht: één om voorstellen uit te werken over de regulering van het medialandschap en één om zich over het specifieke geval van News of the World te buigen.

Coulsen gearresteerd
Op 8 juli werd Andy Coulson gearresteerd, de voormalige communicatiedirecteur van Cameron. De man was tussen 2003 en 2007 hoofdredacteur van de krant en wordt verdacht van "deelname aan illegale afluisterpraktijken". Ook royaltywatcher Clive Goodman werd opnieuw opgepakt.
 
De onthullingen volgden daarna dag na dag. Zo werd bekend dat de krant een politie-officier betaalde die de koninklijke familie bewaakte en dat ook voormalige premier Gordon Brown werd geviseerd. Zelfs de slachtoffers van de terroristische bomaanslagen in Londen in 2005 waren niet veilig voor de detectives van de krant.

15 juli: Brooks houdt eer aan zichzelf
De nieuwe schandalen werden gevolgd door een reeks ontslagen. Rebekah Brooks, directrice van News International, de Britse afdeling van News Corporation, hield op 15 juli de eer aan zichzelf. Brooks was hoofdredactrice van News of the World toen de krant de voicemail afluisterde van het ontvoerde meisje Milly Dowler. Twee dagen later werd ze gearresteerd. Eveneens op 15 juli stapte ook Les Hinton, directeur-generaal van het Amerikaanse mediabedrijf Dow Jones, onderdeel van News Corp., op. Hinton leidde de Britse krantendivisie van 1995 tot 2007.
 
Op 17 juli zag Sir Paul Stephenson, de chef van Scotland Yard, zich genoodzaakt ontslag te nemen. De man had Neil Wallis, voormalig hoofdredacteur van de tabloid, ingehuurd als adviseur en bovendien kwamen er steeds meer indicaties dat er agenten betrokken waren bij de afluisterpraktijken. Een dag later stapte John Yates, een andere hoge functionaris bij Scotland Yard, op. Hij weigerde in 2009 om het onderzoek naar de afluisterschandalen te heropenen.

18 juli: Hoare dood aangetroffen
De laatste ontwikkeling dateert van 18 juli, toen oud-reporter Sean Hoare dood in zijn woning werd aangetroffen. Hoare was de man die onthulde dat oud-hoofdredacteur Andy Coulson op de hoogte was van de dubieuze praktijken. Na zijn carrière als journalist werd Hoare directeur communicatie van David Cameron. Het zou evenwel niet om een verdacht overlijden gaan. (belga/ypu)

James Murdoch.
REUTERS James Murdoch.
Clive Goodman.
AFP Clive Goodman.
Glenn Mulcaire.
REUTERS Glenn Mulcaire.
Rupert Murdoch.
REUTERS Rupert Murdoch.
Andy Coulson.
REUTERS Andy Coulson.
Rebekah Brooks.
REUTERS Rebekah Brooks.
Paul Stephenson.
EPA Paul Stephenson.
Sean Hoare.
AP Sean Hoare.
REUTERS
Rupert Murdoch, zoon James en Rebekah Brooks.
AFP Rupert Murdoch, zoon James en Rebekah Brooks.