New York zet extra agenten in om criminaliteit tegen te gaan

AFP
De burgemeester en de politiecommissaris van New York hebben beslist om meer agenten op straat in te zetten. Met die maatregel willen ze de stijging van het aantal moorden en het aantal schietpartijen in de stad tegengaan.

Zowat 330 politiemensen die zich normaal gezien met administratieve taken bezighouden, zullen nu patrouilleren in tien buurten die met een hoge graad van criminaliteit af te rekenen hebben. Het gaat vooral om buurten in de stadsdelen Brooklyn en The Bronx, maar ook in sommige delen van Queens en Staten Island komt er meer blauw op straat.

Volgens de NYPD is de maatregel nodig omdat de criminaliteit in de stad opnieuw aan het toenemen is. Er hebben zich dit jaar al 451 schietpartijen voorgedaan in New York, tegenover 428 in dezelfde periode in 2014. Het aantal moorden is gestegen van 121 naar 143.

"We zullen deze strategie voortzetten tot we een daling zien waar we op rekenen", verklaarde politiecommissaris Bill Bratton. "New York is een van de veiligste grootsteden van Amerika, maar jammer genoeg is het niet voor alle gemeenschappen even veilig."

Ook vorig jaar had de New Yorkse politie wegens de toenemende criminaliteit al eens extra agenten de straat op moeten sturen. Toen zorgde die maatregel voor een terugval van het aantal moorden met 13 procent en van het aantal diefstallen met 22 procent.

Burgemeester Bill de Blasio stelt dat de huidige toename van het aantal moorden en schietpartijen vooral toe te schrijven is aan enkele bendes. Hij benadrukt ook dat het algemene misdaadcijfer in de stad met 6,8 procent is gedaald in vergelijking met vorig jaar.