New York Times stopt met dagelijkse cartoon na hetze rond “antisemitische” spotprent

AFP
De Amerikaanse krant The New York Times gaat in zijn internationale editie niet langer een dagelijkse politieke cartoon publiceren. De beslissing komt er in de nasleep van een als antisemitisch beschouwde tekening van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, waarvoor de krant zich heeft moeten excuseren.

Volgens een verantwoordelijke van de Times hing de beslissing al langer in de lucht. In de Amerikaanse versie van de krant is de dagelijkse politieke cartoon al langer afgevoerd. Maar cartoonist Patrick Chappatte zegt dat de controverse rond de Netanyahu-tekening wel degelijk de directe aanleiding is. 

Blinde Trump

Op de cartoon, die in april werd gepubliceerd, staat de Israëlische eerste minister afgebeeld als de blindengeleidehond van de Amerikaanse president Donald Trump. De 'hond' Netanyahu draagt een davidster om de hals, terwijl de blinde Trump met een keppeltje getooid is.

De cartoon zorgde in de joodse gemeenschap voor verontwaardigde reacties. De Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties vergeleek de spotprent zelfs met nazipropaganda. The New York Times verontschuldigde zich voor de publicatie van de cartoon.

Politieke druk

Cartoonist Chappatte, die overigens niet de bewuste tekening maakte, onderschreef de kritiek maar waarschuwt nu dat media te veel buigen onder politieke druk en kritiek van "moraalridders" op sociale media. "De afgelopen jaren hebben sommige van de allerbeste cartoonisten hun job verloren omdat hun uitgevers vonden dat hun werk te kritisch was voor Trump. Misschien moeten we ons zorgen beginnen maken", schrijft Chappatte op zijn persoonlijke website.
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Christine Laevers

  Cartoons hebben een speciale status. Het moet kunnen. Deze uitdrukkingsvorm bestaat in Europa al zeker vanaf de 18de eeuw. De cartoons bv over de verspilzucht van Marie-Antoinette ... die waren heel expliciet.

 • Diane Bernaerts

  Trump wordt steeds meer en meer een dictator. Eerst de klimaatwetenschappers dicteren wat ze wel en vooral niét mogen schrijven, en nu dit weer! :(

 • Ludwig Vanden Boer

  Nieuw artikel 1 in de grondwet. Men mag alleen nog lachen met zijn eigen bevolkingsgroep. Alle humor over anderen wordt gestraft met minimaal levenslange opsluiting.

 • Roland Verhoeven

  ze zijn toch altijd zo snel om iedereen aan de nazi's te herinneren...heeft het omgekeerd effect, de gewone man geeft er helemaal niet meer om intussen

 • Janneke Alsberg

  De cartoon is ''anti-semititisch'' gebrandmerkt door de pro-Zionistisch-Israelische-US-Joodse lobby omdat de cartoon, meer dan duizend boeken, de nagel PAL op de kop slaat. Door deze cartoon aan te vallen creeert de ''anit-semitische lobby'' ...anti-semitisme. Of is het misschien de bedoeling om een gevaarlijke vicieuze cirkel draaiend te houden?