New York Times: “Klokkenluider is CIA-officier die verbonden was aan het Witte Huis”

AFP
De klokkenluider die de klacht indiende over het telefoongesprek van president Trump met zijn Oekraïense ambtgenoot Zelensky, zou een CIA-officier zijn. Dat schrijft de Amerikaanse krant The New York Times op basis van drie anonieme bronnen. Volgens de krant zou de officier tijdelijk in het Witte Huis hebben gewerkt maar ondertussen teruggekeerd zijn naar de CIA.

Volgens The New York Times suggereert de klacht die vandaag werd vrijgegeven dat de klokkenluider als “analist goed op de hoogte is van het Amerikaanse buitenlands beleid tegenover Europa, en dat hij diepgaande kennis heeft van de Oekraïense politiek en de wetgeving. Hij zou niet in het Witte Huis gewerkt hebben toen het telefoongesprek plaatsvond en toen hij op de hoogte werd gebracht.

Volgens de anonieme bronnen maakte de klokkenluider geen deel uit van het communicatieteam dat Trumps gesprekken met buitenlandse leiders afhandelt. Hij luisterde dan ook niet rechtstreeks naar het omstreden telefoongesprek Trump en Zelensky, maar werd erover geïnformeerd “in de loop van officiële contacten tussen verschillende agentschappen”, zo schrijft The New York Times, die in het artikel ook “voetnoten over intriges in Kiev en opmerkingen van hoge Oekraïense ambtenaren” uit de klacht aanhaalt.

“Recht op anonimiteit”

Advocaten van de klokkenluider wilden niet bevestigen dat hij voor de CIA werkt(e) en verklaarden dat de publicatie van informatie over hem gevaarlijk is. “De klokkenluider heeft recht op anonimiteit", verklaarde zijn voornaamste raadgever Andrew Bakaj. Ook een woordvoerder van de CIA weigerde alle commentaar.

Een woordvoerster van de hoogste baas van de spionagediensten, Joseph Maguire, zei dat het beschermen van de klokkenluider de hoogste prioriteit van zijn diensten is. “We moeten diegenen beschermen die de moed tonen om vermeend wangedrag te melden”, zei Maguire zelf tijdens een hoorzitting deze namiddag in de Inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden. Maguire verklaarde ook dat hij de identiteit van de klokkenluider niet kende.

The New York Times verantwoordt zichzelf voor het vrijgeven van de informatie over de identiteit van de klokkenluider omdat “de rol van de klokkenluider, samen met zijn geloofwaardigheid en zijn plek in de overheid, van essentieel belang zijn om één van de meest fundamentele kwesties voor dit land te begrijpen, namelijk of de president zijn macht misbruikte en of het Witte Huis dat heeft proberen te verbergen.”
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wesley Gevaert

  Als president je eigen inlichtingendiensten tegen hebben. Dat moet je verdienen haha. De wet doet zijn werk, Trump is niet akkoord en zou de klokkenluider liever executeren. How low can the Republicans go?

 • Rik Connaerdt

  Een CIA-spion die weet dat zijn eigen president bezwarende documenten achterhoudt is verplicht dit te melden. Dat mr. Trump deze documenten, een transcriptie van een gesprek met de Oekraïense president, achterhield, bewijst al dat ze bezwarend zijn. Ze zijn dit ook omdat uit die documenten blijkt dat de president de Amerikaanse presidentsverkiezingen wil manipuleren. Het zet aan het denken over de vorige verkiezingen. Het lijkt voor de hand te liggen dat mr. Trump Poetin ingeschakeld heeft.

 • Luc Lepoudre

  Een CIA-officier, tja de CIA heeft het druk in Oekraïne. Na de CIA-staatsgreep aldaar krijgen ze de boel daar niet onder controle, net zoals Irak, Afganisthan etc. Als je grote delen van de bevolking niet achter u hebt... De rol van Bidden in Oekraïne had dan ook een kwalijke geur. Dat wisten wij al sinds 2014, tenminste wie Oekraïne wat nabij gevolgd heeft.

 • dev verslegers

  Dalila Bouchalaa, quid quo pro heet dat, en daar kan men zo iemand als biden voor afzettten. Verschil is: Trump heeft dat effectief niet gedaan en biden heeft dat effectief gedaan tijdens zijn ambt. Maar ja obama was de media favoriet natuurlijk, toen kraaide geen haan naar alle dingen dat obama deed. Terwijl Trump maar eens moet niezen en de media speculatiemolen over mogelijke fatale ziekte draait overuren. Het is allemaal zo belachelijk en doorzichtig.

 • Heidi Nackaerts

  Trump 2020. Dat staat nu al vast.