New York Times en New Yorker winnen samen Pulitzer voor berichtgeving over Harvey Weinstein

New York Times staff writers Jodi Kantor en Megan Twohey (L) spreken hun collega's toe nadat het team dat zij leidden de Pulitzer Prize voor publieke dienst gewonnen heeft.
REUTERS New York Times staff writers Jodi Kantor en Megan Twohey (L) spreken hun collega's toe nadat het team dat zij leidden de Pulitzer Prize voor publieke dienst gewonnen heeft.
De New York Times en de New Yorker kregen gisterenavond samen een Pulitzerprijs voor hun berichtgeving over filmbaas Harvey Weinstein. De krant en het tijdschrift kregen de prijs in de meest prestigieuse categorie"openbare dienst". De twee media schreven als eerste over het uitgebreide systeem van seksuele intimidatie dat de machtige filmbaas had opgezet. 

De Times viel, samen met The Washington Post, ook in de prijzen voor haar berichtgeving over de banden tussen Rusland en de entourage van president Donald Trump.

Val van machtige mannen

De berichtgeving over Weinstein leidde uiteindelijk tot de neergang van verschillende machtige mannen in Hollywood en in de politiek, media en technologie. Ook werd het onderzoek van de Washingon Post naar de Republikeinse kandidaat voor de Senaat Roy Moore bekroond. De Post-journalisten ontdekten dat de Republikein verschillende vrouwen, de jongste amper 14, had betast.

Reuters sleepte de Pulitzer voor Internationale Reportages in de wacht, voor het werk over de 'war on drugs' van de Filipijnse president Duterte.

Harvey Weinstein.
AFP Harvey Weinstein.

Kendrick Lamar

Een opvallende winnaar is Kendrick Lamar, die als eerste rapper een Pulitzer voor muziek wint voor zijn album 'Damn'. Die Pulitzer wordt al sinds de jaren veertig uitgereikt en ging voorheen altijd naar klassieke muziek of jazz. Lamars vierde studioalbum is volgens Dana Canedy, de voorzitter van de Pulitzerprijzen, "een virtuoze verzameling van liedjes die verenigd worden door hun uitgesproken authenticiteit en ritmische dynamiek".

De Pulitzerprijzen werden al voor de 102e keer uitgereikt. Dit jaar werden de prijzen verdeeld over veertien journalistieke categoriën en zeven categoriën binnen literatuur, drama en muziek. Winnaars krijgen een oorkonde en 10.000 dollar (8.000 euro) aan prijzengeld.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Edmond Dantès

    Pulitzer prijs is zowat de oscar voor de journalistiek, prijzengeld is verwaarloosbaar maar de uitstraling op de carrière van de winnaar is enorm.

  • Pascal De Groote

    Is maar weinig $10.000 sommige werken zijn wel 'ouvres'.