New York maakt zich op voor een van de koudste nieuwjaarsnachten ooit

REUTERS
Times Square in New York is voor honderdduizenden mensen dé place to be om het nieuwe jaar goed in te zetten. Maar de extreme koude kan daar dit jaar misschien voor velen een stokje voorsteken. Instanties waarschuwen feestvierders voor temperaturen tot zeker –12°C. De stad bereidt zich voor op een van de koudste nieuwjaarsnachten in haar geschiedenis.

Er zullen extra hulpverleners ingezet worden om ter plaatse eventueel medische hulp te geven. Een meteoroloog van de National Weather Service zal ook aanwezig zijn om continu het weer in de gaten houden, samen met het crisis management van de stad. 

Koudewaarschuwing

De extreme koudegolf die door een groot deel van de Verenigde Staten trekt, treft steeds meer mensen. Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN geldt nu ook een koudewaarschuwing voor 70 miljoen mensen, tegenover 30 miljoen eerder. Vooral in staten in het noordoosten en oosten van de VS dalen de temperaturen tot laagterecords. Maar ook zuidelijker daalt het kwik. Zo wordt in Oklahoma tot -17 graden voorspeld voor nieuwjaarsdag. Op sommige plekken in de VS zijn nieuwjaarsevenementen afgelast vanwege de koude.

Alcohol vermijden

Tim Tompkins - de voorzitter van de Times Square Alliance, dat het nieuwjaarsfeest organiseert in New York - verwacht dat alles goed zal verlopen, ondanks de kou: "Honderdduizenden mensen hebben over de jaren heen koude temperaturen doorstaan voor een once-in-a-lifetime-ervaring op Times Square. Dat zal dit jaar niet anders zijn."

"Neem gewoon alles wat in je kleerkast ligt en trek het aan", zegt CNN-weervrouw Allison Chinchar. "Dat is het beste advies dat ik kan geven. Alles wat je hebt, laag per laag." Ook andere instanties geven die raad mee aan de feestvierders: "Draag verschillende laagjes kledij, probeer alcohol te vermijden en vergeet geen handschoenen aan te doen".
17 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Fred Fourgon

  Denk eerder dat het een cyclus is Wim, we kunnen dat moeilijk controleren, eens was er ijstijd, misschien komt het terug maar is het een kwestie van honderden, zelfs duizenden jaren?

 • Wim Tytgat

  De uitstoot van broeikasgassen was al gewaarschuwd voor dat wij geboren waren Fred enkel interesseerde niemand dit.

 • etienne goedertier

  Je kan pas van opwarming van de aarde spreken, indien je een identieke planeet hebt als de aarde.Een identieke planeet waar er geen industrie en vervuiling is, en de aarde niet dicht geplaveid is met wegen. Wie weet is het wel de normale gang van zaken na zovele miljarden jaren...En wij moeten dit toch weer kunnen tegenwerken op onnatuurlijke wijze! Goe bezig!!!

 • Gerd Peeters

  Ik heb mijn grootouders altijd horen zeggen dat in hun tijd de vaart dichtgevroren was, was dat dan ook de global warming?

 • Diane Van Riet

  Dat zijn normale temperaturen voor NY in de winter hoor. Heeft altijd te maken met de polaire lucht die wordt aangevoerd waardoor het inderdaad behoorlijk onder nul gaat.