New York daagt Trump voor rechter voor gesjoemel met geld liefdadigheidsfonds

AFP
De openbare aanklager in New York heeft vandaag een rechtszaak aangespannen tegen president Trump en zijn drie oudste kinderen, Ivanka, Donald Jr. en Eric, wegens "aanhoudend illegaal gedrag" bij de persoonlijke liefdadigheidsinstelling van de president. 

Volgens openbare aanklager Barbara Underwood maakte de Donald J. Trump Foundation zich schuldig aan "uitgebreide onwettige politieke coördinatie" met Trumps presidentscampagne in 2016, gebruikte hij de stichting om schuldeisers van zijn bedrijf af te betalen, zijn golfclub in te richten en om miljarden dollars weg te geven tijdens een evenement van zijn kiescampagne. 

Tijdens het 20 maanden durende onderzoek bleek dat Trump regelmatig de regels geschonden heeft voor organisaties die vrijgesteld zijn van belastingen, zegt Underwood. "Meneer Trump leidde de stichting volgens zijn eigen grillen, in plaats van volgens de wet", luidt het in de aanklacht.

Meneer Trump leidde de stichting volgens zijn eigen grillen, in plaats van volgens de wet.

Zo zou de stichting een veiling voor het goede doel hebben georganiseerd, waar vervolgens 10.000 dollar werd betaald voor een portret van Trump. Dat belandde uiteindelijk in het Trump National Doral resort in Miami. Daarnaast stond de stichting ook meermaals in voor de financiële afwikkeling van rechtszaken tegen bedrijven van Trump.

Een andere beschuldiging is dat campagnemedewerkers van Trump zeggenschap kregen over uitgaven van de liefdadigheidsstichting. Zo zou zeker een half miljoen dollar zijn uitgetrokken voor groepen in Iowa, enkele dagen voor de Republikeinse voorverkiezing in die staat.

Trump leidt de stichting al sinds haar oprichting in 1987. Eind 2016 beloofde hij om de organisatie op te doeken, maar dat was echter niet mogelijk zolang het onderzoek van de openbare aanklager liep.

Zoals ons onderzoek aantoont was de Trump Foundation weinig meer dan een chequeboekje voor betalingen door Trump of zijn bedrijven.

Barbara Underwood, openbare aanklager New York

Chequeboekje

"Zoals ons onderzoek aantoont was de Trump Foundation weinig meer dan een chequeboekje voor betalingen door Trump of zijn bedrijven aan non-profitorganisaties, los van hun doel of wettigheid", deelt Underwood mee in een verklaring aan de Washington Post.

Ook Trumps kinderen Donald Trump Jr., Ivanka Trump en Eric Trump worden genoemd in de aanklacht omdat ze al jaren deel uitmaken van de raad van bestuur van de stichting. Bestuursleden zijn bij wet verplicht om de uitgaven van een liefdadigheidsinstelling nauwkeurig te onderzoeken op tekenen van misbruik. In werkelijkheid hebben de Trump-kinderen echter nooit enig toezicht uitgeoefend, zegt Underwood. Meer nog, de raad van bestuur is al sinds 1999 nooit meer bij elkaar gekomen.

Sancties

Underwood vraagt dat de rechter de Donald J. Trump Foundation ontbindt. De stichting moet volgens haar ook minstens 2,8 miljoen dollar aan boetes en schadevergoedingen betalen. Bovendien wil ze dat Trump de komende tien jaar geen New Yorkse non-profitinstelling meer mag leiden. Voor zijn drie oudste kinderen vraagt ze een gelijkaardig verbod van een jaar.

Ik zal geen schikking treffen in deze zaak!

Donald Trump, president VS

"Heksenjacht"

Trump reageerde vandaag al via Twitter op de aanklacht in een reeks furieuze tweets, waarin hij de zaak alweer een "heksenjacht" en een "belachelijke zaak" noemt. "Ik zal geen schikking treffen in deze zaak!", luidt het. Hij stelde daarbij dat zijn liefdadigheidsstichting meer geld heeft gespendeerd aan liefdadigheid dan dat ze ophaalde.

Volgens de president maakt de rechtszaak deel uit van een complot van de Democraten om hem uit het zadel te krijgen. De president haalt daarbij ook uit naar Eric Schneiderman, de New Yorkse openbare aanklager die vorige maand ontslag nam nadat het magazine The New Yorker een artikel publiceerde waarin vier vrouwen hem beschuldigen van seksueel geweld.

De Trump Foundation noemt de rechtszaak in een verklaring "politiek op haar allerslechtst". Ze beschuldigt de openbare aanklager ervan de 1,7 miljoen aan resterende middelen van het fonds "te gijzelen voor politieke winst".
24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • MICHELINE GEVERS

  Edmond Dantès::::Goed gezegd.

 • Michel Van Limbergen

  Het masker van de grootste bedrieger aller tijden valt af.

 • jean petermans

  Dumpie Trump en zijn bende zullen daar wel een mouw aan kopen, tot in het allerhoogste gerechtshof en dan is hij al aan de tweede helft van zijn tweede ambtstermijn bezig........

 • Johny Lapeire

  De zoveelste aanklacht tegen de president, het moet de libs toch enorm veel pijn doen dat Trump zijn verkiezingsbeloftes verwezenlijkt ondanks alle valse beschuldigingen.

 • Kris Verbeek

  Pas maar op, hij kan/mag zichzelf nu een pardon geven!