New Hampshire schaft als 21e Amerikaanse staat doodstraf af

Demonstranten houden borden omhoog voor de stemming. ‘New Hampshire kan leven zonder de doodstraf’ staat er, net als ‘je zal niet moorden’, verwijzend naar de tien geboden.
AP Demonstranten houden borden omhoog voor de stemming. ‘New Hampshire kan leven zonder de doodstraf’ staat er, net als ‘je zal niet moorden’, verwijzend naar de tien geboden.
New Hampshire heeft als 21e van de 50 Amerikaanse staten de doodstraf afgeschaft. De Republikeinse gouverneur Chris Sununu had een veto gesteld, maar de Senaat heeft dat vandaag met een meerderheid weggestemd.

Het gaat voornamelijk om een theoretische discussie, want in New Hampshire en in vele andere Amerikaanse staten worden al jaren geen doodstraffen meer uitgevoerd.

In de VS wachten in totaal meer dan 2.500 gevangenen op een executie in de dodencel. Velen onder hen zullen nooit worden geëxecuteerd omdat verschillende staten een moratorium op executies hebben ingevoerd.

Volgens cijfers van het onafhankelijke Death Penalty Information Center zijn in de VS vorige jaar 28 mensen geëxecuteerd. Dertien executies gebeurden in Texas. De voorbije twintig jaar is het aantal uitvoeringen van de doodstraf sterk gedaald.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Hubert Wouters

    Eindelijk supergoed nieuws. Proficiat mijnheer Sununu.