Netwerk van sigarettensmokkelaars opgerold

In de Europese Unie is een internationaal netwerk opgerold dat zich met het smokkelen van sigaretten inliet. Daarbij zijn 26 verdachten opgepakt. Het netwerk opereerde vanuit voormalige Sovjetrepublieken en vanuit China. Het gebruikte onder meer Eupen, in de Belgische Oostkantons, als tussenstop.

Eupen
De Duitse en Poolse douanediensten werkten aan het onderzoek mee. In een vrachtwagen werden 7 miljoen sigaretten in beslag genomen, alsook 3 miljoen euro in contanten en negen kilo goud en juwelen. De smokkelaars hadden de Oekraïense en Chinese sigaretten via tijdelijke opslagplaatsen in Eupen en het nabijgelegen Aken (in het westen van Duitsland) naar Groot-Brittannië en Duitsland gesmokkeld.

Europese samenwerking
De bankrekeningen van de verdachten werden geblokkeerd, terwijl beslag gelegd werd op persoonlijke bezittingen, waaronder auto's en huizen. Dit succes "toont andermaal het belang aan van een nauwe Europese samenwerking tussen de politiediensten", aldus de directeur-generaal van Olaf, Franz-Hermann Brüner. (belga/gb)