Netanyahu wil nieuwe kolonie op Golanhoogten naar Trump noemen

Donald Trump (L) en Benjamin Netanyahu (R)
Getty Images Donald Trump (L) en Benjamin Netanyahu (R)
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is van plan om een nieuwe nederzetting op de bezette Golanhoogten naar de Amerikaanse president Donald Trump te noemen. 

De Israëli's zijn "diep ontroerd" door de beslissing van Trump om de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogte te erkennen, zei Netanyahu in een videoboodschap. "Daarom wil ik na de feestdagen een resolutie voorstellen aan de regering om een nieuwe gemeenschap op te richten op de Golanhoogten genoemd naar president Donald J. Trump." De premier is zelf in het gebied om Pesach te vieren met zijn familie. 

Geannexeerd gebied
Op Trumps beslissing kwam internationaal heel wat kritiek. Israël had in 1967, tijdens de Zesdaagse Oorlog, het grootste deel van de Golanhoogten veroverd ten koste van Syrië. In 1981 annexeerde Israël het gebied, maar de internationale gemeenschap heeft die annexatie niet erkend. Volgens het internationaal recht gaat het om Syrisch gebied dat Israël bezet houdt.

Op de Golanhoogten wonen nog steeds zowat 20.000 druzen die een vertakking van de islam aanhangen en de Israëlische nationaliteit weigeren. Daarnaast leven er naar schatting 25.000 Israëlische kolonisten.

Jeruzalem

Vorig jaar maakte Trump ook de al even omstreden beslissing om de Amerikaanse ambassade in Israël te verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Dat veroorzaakte ophef omdat zowel de Israëli's als de Palestijnen aanspraak maken op de historische stad. Israël claimt Jeruzalem als zijn "eeuwige en ondeelbare hoofdstad", inclusief het Arabische oostelijke deel van de stad, dat in 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog werd veroverd. De Palestijnen willen van Oost-Jeruzalem de hoofdstad maken van een onafhankelijke Palestijnse staat.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Karel Tichmann

    Trump City, Trump Valley, Trump Avenue, Golan Trump, allemaal goed...