Netanyahu vraagt meer tijd voor regeringsvorming

Benjamin Netanyahu.
EPA Benjamin Netanyahu.
De uittredende premier van Israël, Benjamin Netanyahu, gaat aan president Reuven Rivlin bijkomende tijd vragen om een nieuwe regering te vormen. De verkiezingswinnaar van de rechtse Likoed-partij verwijst daarvoor naar de opeenvolging van verschillende vakantiedagen en een verslechtering van de veiligheidssituatie in de Gazastrook.

Likoed won tijdens de verkiezingen van 9 april 35 van de 120 zetels in de Knesset. Nadien adviseerde het merendeel van de partijvoorzitters aan de president om de uittredende premier een nieuwe regering te laten vormen.

Netanyahu kreeg die opdracht officieel toebedeeld op 17 april, maar volgens de wet moet de formatie dan rond zijn in een periode van 28 dagen. Een uitstel met 14 dagen wordt echter automatisch toegekend indien gevraagd. Voor aanvang van de wekelijkse ministerraad verklaarde Netanyahu dat hij net als in het verleden die extra tijd zal vragen aan het staatshoofd. Netanyahu wil een rechtse coalitie smeden die goed is voor 65 parlementszetels.

Israël heropende vandaag de grensovergangen met Gaza, een week na de zwaarste escalatie van geweld in vijf jaar. Bij dat geweld kwamen vier Israëli's en 25 Palestijnen om. Militante Palestijnen vuurden ongeveer 700 raketten af op Israël, het Israëlische leger viel doelwitten aan in de Gazastrook.

Sinds maandag houden beide partijen zich aan een wapenstilstand, die tot stand kwam door bemiddeling van onder meer Egypte. Qatar beloofde miljoenen dollars hulp voor de Palestijnen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.