Netanyahu: "Iran bereidt nieuwe Holocaust voor"

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu, vandaag voor de wekelijkse kabinetsraad.
REUTERS De Israëlische premier Benjamin Netanyahu, vandaag voor de wekelijkse kabinetsraad.
De rechtse Israëlische premier, Benjamin Netanyahu, heeft Iran er vandaag van beschuldigd, "een nieuwe Holocaust voor te bereiden". Bibi baseerde zich daarvoor op een "negationistische" karikaturenwedstrijd in Iran. Elk land moet dat veroordelen, zei de voorman van Likoed.

Tot voor het Westerse akkoord met Iran beschuldigde Netanyahi Iran er jarenlang van, enkele maanden van het bezit van een atoombom te zijn. Maar ook na het akkoord blijft Netanyahu er bij, dat de Iraniërs stiekem aan een kernbom zitten te werken.

De Iraanse organisator van de karikaturenwedstrijd in Teheran herhaalde dat Iran de moord op miljoenen joden niet ontkent. Wat Iran Israël wel verwijt is dat de Hebreeuwse staat de Holocaust "voor politieke doeleinden misbruikt" en zelf een "neo-Holocaust" uitvoert op de Palestijnse bevolking.

Netanyahu had eerder vandaag de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault over de vloer gekregen. Die kwam een Frans plan voorleggen om het Israëlisch-Palestijnse vredesoverleg weer op de rails te krijgen. Het voorstel wekte weinig belangstelling. Netanyahu vindt dat het plan trouwens bevooroordeeld is ten gunste van de Palestijnen. Voorts herinnerde hij Ayrault er aan dat Parijs een besluit van Unesco had gesteund met betrekking tot de Tempelberg. Die steun "was een misverstand", luidde het verweer van de Franse minister.