Netanyahu geeft mandaat terug nadat hij er niet in slaagt om regering te vormen

 Benjamin Netanyahu
AP Benjamin Netanyahu
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu geeft de president het mandaat terug om de volgende regering te vormen, nadat hij er niet in is geslaagd voldoende wetgevers te werven om zich bij de coalitie aan te sluiten. De stap komt er twee dagen voor het verstrijken van de deadline.

Het is de tweede keer in een half jaar tijd dat Netanyahu er na een algemene verkiezing niet in geslaagd is een regering te vormen.

President Reuven Rivlin is nu van plan om de politieke tegenstander van Netanyahu, Benny Gantz, met de taak te belasten, zei de woordvoerder van de president.

Netanyahu zei in een videoboodschap dat hij tevergeefs heeft geprobeerd een regering van nationale eenheid te vormen. “Dat is wat de mensen willen”, stelde hij volgens de krant Haaretz. De leider van de rechtse Likoedpartij klaagde dat zijn rivaal Gantz weigerde te onderhandelen.

Benny Gantz.
AFP Benny Gantz.

Het blok Blauw en Wit van Gantz kreeg bij de parlementsverkiezingen van vorige maand 33 zetels, een meer dan de Likoedpartij van Netanyahu. Geen van de partijen kwam daarmee in de buurt van een meerderheid in het 120 zetels tellende Israëlische parlement, de Knesset.

Gantz lijkt ook geen duidelijke weg naar een meerderheid te hebben. Als het hem niet lukt een regering te vormen, zou dit vrijwel zeker leiden tot nieuwe algemene verkiezingen, de derde sinds april. Maar Gantz’ Blauw en Wit-partij verklaarde “vastbesloten te zijn om een liberale eenheidsregering te vormen.”

Netanyahu, die de afgelopen tien jaar aan de macht was en in totaal dertien jaar, heeft zijn politieke macht zien afnemen nu hij geconfronteerd wordt met een dreigende aanklacht wegens beschuldigingen van corruptie. Gantz, een voormalige militaire commandant, heeft beloofd niet in een regering te dienen onder een premier met strafrechtelijke aanklachten aan zijn broek.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jef Lois

    En waarom Gantz niet onmiddelijk Nethanyahu was eerder al mislukt?