Netanyahu belooft strook van Westelijke Jordaanoever te annexeren bij herverkiezing

Benjamin Netanyahu.
EPA Benjamin Netanyahu.
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft beloofd om een strategische strook van de bezette Westelijke Jordaanoever te annexeren als hij de parlementsverkiezingen van 17 september wint.

"Vandaag kondig ik mijn voornemen aan om, met een toekomstige regering, de soevereiniteit van Israël toe te passen op de vallei van de Jordaan en het noordelijke deel van de Dode Zee", verklaarde Netanyahu op een persconferentie in Ramat Gan, bij Tel Aviv.

Belofte

De belofte zal het goed doen bij de rechtse partijen in Israël - die Netanyahu (samen met zijn eveneens rechtse Likud-partij) nodig zal hebben om een coalitie te vormen - maar slecht vallen bij de Palestijnen. Israël bezet de Westelijke Jordaanoever al sinds 1967, maar heeft het gebied nooit geannexeerd. De Palestijnen claimen het volledige gebied voor een toekomstige, onafhankelijke eigen staat.


Volgens de peilingen zullen de verkiezingen een nek-aan-nekrace worden tussen Likud en oppositiepartij Blauw en Wit, die een meer centristisch en liberaal gedachtegoed aanhangt. Dat zou het op de been brengen van een coalitie voor Netanyahu kunnen bemoeilijken.

Vredesproces

Hoewel Netanyahu zegt dat hij de steun heeft van de Verenigde Staten, veroorzaakt zijn plan internationaal ophef. Een woordvoerder van de Verenigde Naties zei dat dit het vredesproces niet helpt. “Een dergelijk vooruitzicht zou verwoestend zijn voor de mogelijkheid de onderhandelingen te herlanceren, voor de regionale vrede en voor de essentie zelf van een tweestatenoplossing”, aldus woordvoerder Stéphane Dujarric. “Elke Israëlische beslissing om zijn wetten, jurisdictie en administratie op te leggen in de bezette Westelijke Jordaanoever zou geen enkel internationaal wettelijk resultaat hebben.”

De woordvoerder gaf ook de mening van de secretaris-generaal Antonio Guterres mee. “Het standpunt van de secretaris-generaal is duidelijk. Unilaterale acties helpen het vredesproces niet.”

Ook de Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken en een Palestijnse woordvoerder vinden dat de plannen van Netanyahu een oplossing in het gebied dwarsbomen. “Hij ruïneert niet alleen de tweestatenoplossing, hij ruïneert alle kansen op vrede”, zegt de Palestijnse politica Hanan Ashrawi.

Verenigde Staten

De Verenigde Staten werken al langere tijd aan een nieuwe vredesplan voor de regio. Volgens een regeringsmedewerker blijft het Amerikaanse beleid richting Israël en de Palestijnse gebieden ongewijzigd. Pas na de verkiezingen zal Amerika het vredesplan ontvouwen.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geert Vermeiren

  Die man is al jaren een bron van zoveel kwaad, hopelijk kiezen de Israëlieten voor een andere leider.

 • Sharon Debeul

  Dat landjepik door zionisten is al meer dan 100 jaar bezig en DE oorzaak van de Palestijnse kwestie.

 • Mieke Vhuyst

  Aangezien de VS de marionet van Israël is en Trump de "tree of life award" heeft gekregen zou het wel héél raar zijn als ze geen Amerikaanse steun zouden krijgen. Het volk moet zich misschien eens afvragen waarom zoveel Westerse politiekers onder het goedkeurend oog van Netanyahu met een keppeltje aan de klaagmuur gaan staan.

 • Jo Bosman

  Tja. het is niet de eerste keer dat ze aan landjespik doen. Ze deden het eerder en kwamen ermee weg en ze zullen het weer doen. De internationale gemeenschap kijkt als het om israel gaat vaak de andere kant op

 • Michel Van Limbergen

  Is dat de boodschap van Jahweh voor het uitverkoren volk? Oorlog in plaats van vrede?