Netanyahu belooft in volle campagne bouw van 3.500 huizen voor kolonisten op Westelijke Jordaanoever

Benjamin Netanyahu
REUTERS Benjamin Netanyahu
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft beloofd - in volle campagne voor de parlementsverkiezingen van 2 maart - dat hij zal zorgen voor de bouw van 3.500 woningen voor kolonisten op de Westelijke Jordaanoever. "Ik heb onmiddellijke richtlijnen gegeven om toe te laten dat de plannen voor de bouw van 3.500 eenheden ingediend kunnen worden", zei Netanyahu. Het gaat om een gebied waar nu vooral Bedoeïenen-families wonen. Een woordvoerster van Netanyahu's Likoedpartij bevestigt de uitspraken, maar gaf geen extra details.

Als Israël inderdaad daar de bouw van nieuwe nederzettingen start, dan zal de Westelijke Jordaanoever in twee geknipt worden - om die reden is het een bijzonder gevoelig onderwerp. Met de bouw wordt de oprichting van een Palestijnse staat die beschikt over een aaneengesloten grondgebied, geblokkeerd, menen de Palestijnen en ngo's. 

Het is nog maar eens een voorbeeld dat aantoont hoe wanhopig Bibi is om stemmen te winnen

Angela Godfrey-Goldstein

"Als dit project concreet wordt, zal het een einde maken aan het idee van een leefbare Palestijnse staat", aldus Angela Godfrey-Goldstein, codirectrice van de ngo Jahalin Solidarity, die de belangen verdedigt van de Bedoeïenen-families. "Het is nog maar eens een voorbeeld dat aantoont hoe wanhopig Bibi is om stemmen te winnen."

Onder druk

Sinds de onthulling van het ‘Midden-Oostenplan’ van de Amerikaanse regering stond Netanyahu onder druk om grote stukken van de Westelijke Jordaanoever te annexeren voor de verkiezingen van 2 maart. Vorige week al had Netanyahu de bouw beloofd van duizenden nieuwe huizen in de kolonistenwijken van Oost-Jeruzalem. Op die belofte kwam ook al snel kritiek van de Palestijnen.

Vandaag wonen meer dan 600.000 mensen in de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem. Die gebieden worden sinds 1967 door Israël bezet, maar de afgelopen jaren is de kolonisering ervan onder impuls van Netanyahu en zijn bondgenoot Donald Trump versneld.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Hilda Coteur

  Als het Woord van God de Waarheid is ,dan is het land Israël ( Jacob) van de Israëlieten en zeker niet van de Arabieren.

 • victor vandesande

  Dat is dus je reinste diefstal van palestijns grondgebied he , en dat komt bovenop alle andere onrecht en kwellingen en militair geweld die de palestijnen moeten ondergaan . Joden verdraagzaam?alvastniet tegenover palestijnen Ze moeten ons dus geen lessen komen geven hoe wij leven he..

 • frans Venloo

  Bezetters hebben het voor het zeggebn met de VS

 • Jeroen Baeken

  Hé, dat is dat land dat ons terecht wijst. Nou nou...