Net sluit zich stilaan rond twee seriedoders in Canada: “Inwoners van dorpje slapen met hun wapens”

Kam McLeod (19) en Bryer Schmegelsky (18).
AFP Kam McLeod (19) en Bryer Schmegelsky (18).
Het net sluit zich stilaan rond de twee hoofdverdachten van de snelwegmoorden in Canada. Op basis van de tientallen tips die binnengelopen zijn, vermoedt de politie dat Kam McLeod (19) en Bryer Schmegelsky (18) zich schuilhouden in de buurt van Gillam. Het duo werd in dat afgelegen dorpje -met amper 1.250 inwoners- in ieder geval nog twee keer gezien. Er werd ook een uitgebrande wagen gevonden. “Sommige inwoners slapen hier met een wapen naast hun bed”, klinkt het.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Op 15 juli werden de lichamen van Australiër Lucas Fowler (24) en zijn Amerikaanse vriendin Chynna Deese (23) zwaar verminkt teruggevonden in de berm van een Canadese snelweg. Enkele dagen later trof de politie vijfhonderd kilometer verderop ook het lijk van Leonard Dyck aan, een man van middelbare leeftijd uit Vancouver. Omdat de pick-uptruck van de tieners in die buurt uitgebrand teruggevonden werd, werd in eerste instantie gedacht dat ook hen iets overkomen was. Nu heeft de politie echter genoeg bewijsmateriaal in handen om te geloven dat McLeod en Schmegelsky de vreselijke misdaden zelf gepleegd hebben.

Slachtoffers Chynna Deese en Lucas Fowler.
RV Slachtoffers Chynna Deese en Lucas Fowler.

Voor de inwoners van Gillam komt het nieuws als een schok. “Iedereen slaat hier in paniek. Dit soort zaken zijn we niet gewend. We voelen ons hier normaal zo veilig dat we zelfs onze deur niet op slot doen”, vertelt een vrouw.

“Ik zou nog net niet spreken van paranoia, maar we leven wel met de daver op het lijf”, voegt tankstationuitbater Mario Catalano toe. “Ik heb al van verschillende mensen gehoord dat ze gaan slapen met een wapen bij de hand.” Winkels, bars en restaurants sluiten ook vroeger, zodat niemand in het donker naar huis hoeft te wandelen.

Het andere slachtoffer Leonard Dyck.
BC RCMP Het andere slachtoffer Leonard Dyck.

Intussen lopen er steeds meer verontrustende getuigenissen binnen over het turbulente verleden van de tieners. Zo is er bijvoorbeeld Madison Hempsted, die in dezelfde klas zat als Schmegelsky toen ze dertien jaar was. “Mijn vrienden en ik spraken niet veel met hem. Als dat toch gebeurde, stuurde hij de conversatie een kant op die ons niet zinde. Zo kregen we te horen dat hij ons wilde vermoorden en verzon hij verschillende manieren waarop dat zou kunnen gebeuren.”

Madison Hempsted.
RV Madison Hempsted.

“Soms waren die scenario’s echt gedetailleerd. Hij dacht er bijvoorbeeld aan onze koppen af te snijden en dan wilde hij voor onze ogen een kogel door zijn mond schieten. We stonden er op dat moment niet te veel bij stil, hij had niet veel vrienden. We dachten dat dat zijn manier was om toch een beetje grappig te proberen zijn.”

Alan Schmegelsky, de vader van Bryer, liet weten dat zijn zoon met zijn tweede loon bij Walmart een zwart pak gekocht had. Om te gaan solliciteren, vermoedde hij. “Nu besef ik dat het in feite als begrafeniskostuum bedoeld was. Ik dacht dat hij met McLeod naar Alberta vertrokken was om een nieuwe job te zoeken. Twee dagen later bleken ze dan plots in Yukon (ten noorden van British Colombia; nvdr) te zitten. Ik was stomverbaasd.”

Alan Schmegelsky, de vader van Bryer.
RV Alan Schmegelsky, de vader van Bryer.

“De politie zal eerst schieten en dan vragen stellen. Morgen of overmorgen is hij dood”, snikte Alan. “Ze zullen op een spectaculaire manier ten onder gaan, geloof me maar. Een normaal kind reist niet al moordend het land door. Een kind dat heel veel pijn in zich draagt wél. Hij wil gewoon dat het lijden stopt, hij is op zelfmoordmissie.”

Volgens Schmegelsky had zijn zoon een moeilijke jeugd, onder andere door de scheiding van zijn ouders in 2005. Bryer -op dat moment vijf jaar- ging met zijn moeder in Port Alberni wonen. Daar leerde hij op school McLeod kennen, de twee werden al snel onafscheidelijk.

AP

“Op z’n zestiende is hij een korte periode bij mij komen wonen, daarna vond hij onderdak bij zijn oma. Het spijt me dat ik je niet kunnen redden heb. Rust in vrede, Bryer. Ik zie je graag.”

Kam McLeods vader omschrijft zijn zoon als een “vriendelijke, attente, zorgzame jongen die altijd bekommerd was om de gevoelens van anderen”. “Hij was net als Bryer een gamenerd, met fantasyspellen als League of Legends kon hij zijn dagen vullen”, vult zijn vriend Branden McHale aan. “Hij had niet veel vrienden, maar beschikte wel over een dosis humor.”

Lucas en Chynna aan een tankstation, een dag voor ze vermoord zouden worden.
AFP Lucas en Chynna aan een tankstation, een dag voor ze vermoord zouden worden.

Een medewerkster van een pompstation beweert dat ze het gevreesde duo in Split Lake gezien heeft, zo’n 85 kilometer ten noorden van de plek waar nu gezocht wordt. “Ze hebben mij twintig dollar gegeven voor de benzine. De kerel die betaalde, zei niets en bleef naar beneden kijken. Ze zagen er op dat moment normaal uit.”

Een dag later zag Michelle Keeper echter hun foto’s in de pers verschijnen als mogelijke seriemoordenaars. “Als ik daar nu bij stilsta, besef ik dat ik aan iets ontsnapt ben. McLeod had nog steeds die baard en Schmegelsky droeg hetzelfde camouflageshirt als in het opsporingsbericht te zien was.

Lucas Deese en zijn vriendin Chynna
AP Lucas Deese en zijn vriendin Chynna

In een eerder interview had Schmegelky nog verteld dat beide jongens de voorbije jaren intensief getraind hadden op camouflage- en overlevingstechnieken in de bossen. Ze hielden ervan om ‘oorlogje’ te spelen. Bryer had van hem daarvoor zelfs een replicawapen gekregen.

De bevolking krijgt de raad om geen contact met de tieners te zoeken omdat ze “extreem gevaarlijk” zijn. De Canadese autoriteiten zetten naast verschillende teams ook speurhonden, een drone en een gepantserde wagen in om de zoektocht tot een goed einde te brengen.
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Karel Tichmann

  Zelfverdediging is een mensenrecht. Vrijwapen bezit heeft niets met wapens te maken, maar met vrijheid. Het is beter een wapen in je hand, dan de politie aan de telefoon. Om te geloven dat wapens gevaarlijk zijn, dit soort mens hebben geen enkele empathie om zware misdaad op te lossen. Geef rechtgeaarde burgers de mogelijkheid om zichzelf te trainen en bewapenen met vuurwapens en pak tegelijkertijd gewelddadige criminelen en terroristen harder aan. Strenge wapenwetten zijn een schijnoplossing .

 • Degeest Etienne

  Hou het nieuws inverband met mogelijke tips van de inwoners aub toch stil tot deze zaak opgelost is. Ik denk dat die twee individuen ook kunnen lezen, of een iPhone gebruiken of dergelijke.

 • Laetitia David

  @marc deglin. Het is juist het tegengesteld, dit is weeral het bewijs dat vrijloop van wapens het probleem zijn en niet de oplossing. Die kinderen hebben zomaar wapens in de handel kunnen kopen en daar is het probleem in de VS. Hun wapenwet is van een andere eeuw, van andere tijden, wij zijn niet meer in het Far-West en wapens zijn niet meer nodig om te jagen. Wij zijn hier in Europa veel veiliger dan de inwoners van de VS dankzij dat wapens veel sterker gereguleerd zijn.

 • ROBERT GERTS

  @marc Deglin: de nagel op de kop! 100% eens! Zoals Trump ooit zei : de enige die een gewapende crimineel/terrorist kan stoppen, is een burger met een wapen! Onze politie schiet alleen op wegrijdende wagens! Degene die indertijd hun niet geregistreerde wapen binnen leverden, waren goed achterlijk!!! Ik herinner me: een huiszoeking bij een rijkswachter tthuis. Hij had 400 van zulke wapens in zijn kelder liggen!!

 • Josée Horemans

  @Marc Deglin, groot gelijk heb je. Hier in de gemeente waar ik woon zijn ze al elke dag door heel de gemeente aan het straatracen. Bijna elke inwoner heeft hier al voor naar het gemeentehuis en de politie gebeld om zijn /haar beklag hierover te doen, maar dat heeft geen zin. Tegenwoordig is de overheid nog te laks om hun job uit te oefenen naar behoren. Het is hier een België een echte schande aan het worden.