Nepalese vrouw en twee kinderen sterven in 'menstruatiehut’

Een zogenaamd ‘chhaupadi huis’ in Nepal.
AFP Een zogenaamd ‘chhaupadi huis’ in Nepal.
Een Nepalese vrouw en haar twee kinderen zijn dood aangetroffen in een hut. De vrouw moest daar volgens een lokale, inmiddels verboden traditie, slapen omdat ze ongesteld was. Waarschijnlijk hebben de drie rook ingeademd van een vuurtje dat in de hut brandde om hen warm te houden.Dat melden persbureau AP en de Nepalese krant ‘The Himalaya Times

Volgens de plaatselijke politiechef was er in de hut maar net genoeg ruimte voor drie personen. De politie meldt dat de kleding die de drie droegen ook verbrand was.

Het tragische incident vond plaats in Budhinanda, dat ongeveer 400 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Kathmandu ligt. Een onderzoeksteam van de politie is inmiddels ter plaatse. De hut stond naast het huis van de familie. Dorpsbewoners vonden de 35-jarige vrouw en haar kinderen. De lichamen zijn naar een naburig ziekenhuis gebracht voor autopsie.

Voorlichting

De traditie om menstruerende vrouwen tijdelijk uit hun huizen te verbannen - het zogenaamde Chhaupadi - is sinds vorig jaar verboden. Wie de wet overtreedt, riskeert in Nepal drie maanden gevangenisstraf. Vooral in de westelijke heuvels van het land in de Himalaya wordt het gebruik echter voortgezet. De overheid overweegt in reactie op de dood van de vrouw en de kinderen meer voorlichting te geven in de streek.

Vrouwen moeten tijdens hun verbanning slapen in onhygiënische en onveilige onderkomens. Ze lopen daarbij het risico op infecties, onderkoeling, aanvallen door wilde dieren en seksueel misbruik.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Juliette Francois

    Barbaars!