Neonazi in Grieks parlement: "Auschwitz, gaskamers en ovens waren leugens"

EPA
De leider van de Griekse neonazistische partij Chryssi Avghi (Gouden Dageraad), die door de verkiezingen van 6 mei in het parlement is geraakt, heeft tijdens een televisiegesprek het bestaan van de gaskamers ontkend. Intussen wordt de crisis nog groter, aangezien de vorming van een regering mislukt is. Nieuwe verkiezingen worden waarschijnlijk gehouden op 17 juni.

"Auschwitz, welk Auschwitz? Ik ben er nooit geweest. Wat is er gebeurd? Bent u er geweest?", vroeg partijleider Nikos Mihaloliakos zich af in een uitzending zondagavond op de commerciële zender Méga. "Er waren geen ovens, geen gaskamers, dat is een leugen", voegde hij eraan toe. Hij zei ook dat "hij vele boeken heeft gelezen waarin het cijfer van zes miljoen door de nazi's uitgeroeide joden" in twijfel wordt getrokken.

Het is de eerste keer sinds zijn verkiezingssucces dat Mihaloliakos een openlijk negationistisch discours houdt. Chryssi Avghi kreeg 6,9 procent van de stemmen (21 afgevaardigden) door in te spelen op de woede van de Grieken tegen de strenge, door Europa opgelegde besparingsmaatregelen en hun xenofobe reacties. Hun leider, die in de Griekse media soms de Führer wordt genoemd, herhaalde dat Hitler "een grote historische figuur van de twintigste eeuw" was.

De woordvoerder van de aftredende regering, Pantelis Kapsis, heeft deze uitlatingen "onvoorwaardelijk" veroordeeld. "Ze vervormen de geschiedenis en zijn een brutale inbreuk op de herinnering aan miljoenen slachtoffers van de holocaust". Kapsis herinnerde eraan dat onder de slachtoffers tienduizenden Griekse joden waren, van een Griekse bevolkingsgroep die voor 95 procent werd uitgeroeid door de nazi's. Pas onlangs werd dat in de schoolboeken geschiedenis opgenomen.

Nieuwe verkiezingen
De vorming van een nieuwe regering is intussen nog maar eens mislukt. De partijen raken het niet eens en nieuwe verkiezingen lijken de enige oplossing. Morgen is een zitting gepland om een interim-regering te vormen. De nieuwe verkiezingen zullen waarschijnlijk op 17 juni doorgaan.