Neonazi die politica met zwaard wilde vermoorden krijgt levenslang

Parlementslid Rosie Cooper
Rosie Cooper MP / Labour Party Parlementslid Rosie Cooper
Jack Renshaw, een 23-jarige neonazi uit Engeland, bekende vrijdag schuld aan het beramen van een moordaanslag op Rosie Cooper, een parlementslid van de Britse Labourpartij. De rechtbank veroordeelde hem tot levenslang. 

In 2017 wilde Renshaw de politica met een ‘Romeins’ zwaard om het leven brengen. De neonazi hield parlementslid Cooper en de Labourpartij verantwoordelijk voor de komst van immigranten naar het Verenigd Koninkrijk. 

“Met uw perverse kijk op de geschiedenis en de huidige politiek denkt u groepen te kunnen demoniseren, simpelweg omdat ze anders dan u zijn. Alleen een levenslange gevangenisstraf verhoudt zich tot de zwaarte van uw misdrijf”, oordeelde de rechter.

“Een horrorfilm”

In de rechtszaal werd ook een verklaring van Cooper voorgelezen: “Dat een onbekende je wil vermoorden, je wil onthoofden, je personeel wil gijzelen om zich daarna door de politie om te laten brengen, is iets uit een horrorfilm”, aldus de volksvertegenwoordiger.

Dader Jack Renshaw.
AP Dader Jack Renshaw.

Het hoofd van de antiterreureenheid van het Openbaar Ministerie liet weten dat de terreurdaad “zeer serieus wordt genomen. Wanneer onze parlementsleden het doelwit zijn, zijn ze eveneens een aanval op het democratisch proces en de overheid”. 

Jo Cox

Het OM verwees daarmee naar de moord op parlementslid Jo Cox in 2016. De partijgenote van Cooper werd na een ontmoeting met kiezers op straat aangevallen door een blanke racist en overleed later aan de opgelopen schot- en steekwonden. 

Archiefbeeld. Bloemen en kaarsen op de plek waar parlementslid Jo Cox in 2016 werd vermoord.
AFP Archiefbeeld. Bloemen en kaarsen op de plek waar parlementslid Jo Cox in 2016 werd vermoord.

Renshaw zal ten minste twintig jaar achter de tralies verdwijnen.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Steven Hermans

    Dus voor iemand willen vermoorden krijg je meer straf als iemand echt vermoorden???

  • Jürgen Mouton

    Moest het een linkse jongen geweest zijn, die rechtse politici bedreigde, kreeg hij in het slechtste geval, één jaar voorwaardelijk. Twee maten en twee gewichten...