Neonazi die betoger doodreed in Charlottesville veroordeeld voor moord

James Fields tijdens de betoging in Charlottesville, Virginia.
REUTERS James Fields tijdens de betoging in Charlottesville, Virginia.
Een 21-jarige man die vorig jaar tijdens een extreemrechtse betoging in Charlottesville in de Amerikaanse staat Virginia inreed op een groep tegenbetogers en daarbij een vrouw doodde, is vrijdag schuldig bevonden aan moord. Hij riskeert 20 jaar cel.

Op 12 augustus 2017 betoogden extreemrechtse en blank-nationalistische groeperingen tijdens de demonstratie ‘Unite The Right’ tegen de verwijdering van de standbeelden van twee generaals van de Geconfedereerde Staten, de bondsstaat van zuidelijke staten van de VS ten tijde van de Amerikaanse burgeroorlog. Tegelijkertijd trok een grote groep tegenbetogers door de straten van Charlottesville.

James Fields, die vanuit Ohio naar Virginia was gereisd om de betoging bij te wonen, reed met zijn auto in op de tegenbetogers. Daarbij kwam de 32-jarige Heather Heyer om het leven. 19 andere mensen raakten gewond.

Het ogenblik waarop Fields met zijn Dodge Charger op de tegenbetogers inrijdt.
AP Het ogenblik waarop Fields met zijn Dodge Charger op de tegenbetogers inrijdt.

“Zelfverdediging”

Fields had onschuldig gepleit voor moord. Zijn advocaten beweerden dat hij handelde uit zelfverdediging: hij zou zich immers geïntimideerd gevoeld hebben door de vijandige menigte. Zo toonden ze bodycambeelden van de agenten die hem tegenhielden na de aanrijding. “Ik wilde niemand pijn doen. Ik dacht dat ze me aanvielen”, zegt Fields op de beelden.

Neonazi

Volgens de openbare aanklagers werd hij echter gedreven door haat en was hij naar de betoging afgezakt met de intentie om anderen pijn te doen. Als bewijs toonden ze onder andere een meme van een auto die inreed op een groep betogers, die hij in mei 2017 op Instagram had gedeeld. 

Daarnaast haalden ze ook een sms-bericht aan dat hij op 11 augustus, aan de vooravond van de betoging, naar zijn moeder had gestuurd. “We zijn niet degenen die voorzichtig moeten zijn”, schreef hij bij een meme van Adolf Hitler.

Enkele uren voor de aanval werd Fields ook gefotografeerd met een schild met het logo van een extreemrechtse haatvereniging. Mensen die hem kenden van de middelbare school, getuigden dat hij als student al nazisympathieën had.

Betogers tijdens een demonstratie voor vrije meningsuiting in Boston. Een van hen heeft een foto van Heather Heyer bij zich, de vrouw die stierf na de aanval door Fields.
AP Betogers tijdens een demonstratie voor vrije meningsuiting in Boston. Een van hen heeft een foto van Heather Heyer bij zich, de vrouw die stierf na de aanval door Fields.

Schuldig

Na een beraadslaging van zeven uur, bevond de jury Fields vrijdag schuldig aan moord en negen andere aanklachten voor het toebrengen van verwondingen en vluchtmisdrijf. De twaalf juryleden keren maandag terug naar het gerechtshof voor de tweede fase van het proces, waarin de strafmaat wordt bepaald. De man riskeert levenslang.

Fields wordt ook nog aangeklaagd voor haatmisdrijven. Hij pleit onschuldig. Indien hij schuldig bevonden wordt, riskeert hij de doodstraf.

Bekijk ook:
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Mathias Lunders

    Zijn motieven zijn duidelijk van terroristische aard en toch wordt hij enkel beschuldigd van moord en niet van terreur. Dat noemen ze nu eenmaal twee maten, twee gewichten en heeft uiteraard impact op de statistieken ivm aanslagen in terroristisch verband.