Neonazi die aanslag wilde plannen opgepakt in Duitsland

iStock
Politie en parket in Duitsland hebben een onderzoek geopend naar een 26-jarige man op verdenking van het plannen van een rechts-radicale aanslag. 

Bij een huiszoeking in de woning van de man in Essen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen werden vanmorgen mogelijk wapens en springstoffen aangetroffen. Dat bevestigt een woordvoerder van het parket-generaal in Düsseldorf. De vondst wordt nu geanalyseerd.

"Er bestaat een vermoeden van het voorbereiden van een ernstig strafbaar feit met rechts-radicale achtergrond," deelt een parketwoordvoerder mee. Concrete verwijzingen naar een specifiek doelwit voor een aanslag en een mogelijk tijdstip zijn nog niet bekend. Ook de voorbereidingen van een aanslag zijn echter strafbaar, aldus het parket.

De man toonde zich bereidwillig om mee te werken. Hij werd gekleed in een camouflagebroek en een t-shirt met doodskop meegenomen voor verhoor. Hij blijft in voorlopige hechtenis, aldus de woordvoerder. 

Bij de huiszoeking werd ook een speciale politie-eenheid ingezet. Dat is gebruikelijk als vermoed wordt dat er wapens in huis zijn. 

De speurders gaan na of de man met andere rechts-radicale misdaden in verband kan gebracht worden. Meer bijzonderheden over de man en zijn entourage maakte het parket-generaal niet bekend. 
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • annie dupont

    plannen en plegen ... wat is het verschil ? niks want hij wou mensen doden .. zo zijn er al veel opgepakt vooraleer ze een aanslag konden plannen of plegen. gelukkig maar

  • Hubert Wouters

    Ik hoop dat hij levenslang krijgt. Er zouden doden en gewonden kunnen gevallen zijn als de aanslag gelukt was.

  • cecil atherton

    Dus de intentie om een aanslag te plannen, dus niet de intentie een aanslag te plegen (een heel belangrijk (juridisch) verschil) is al voldoende om iemand op te pakken. Dan vraag ik mij af waarom er nog zoveel van die vuilgetinte aanhangers van de religie van de vrede rondlopen? De intentie om te plannen en te plegen is duidelijk aanwezig. En na het plegen is het ook al niet veel soeps, tijd om het heft in eigen handen te nemen.