Nelson Mandela vijftig jaar geleden opgepakt

Nelson Mandela vorige maand op zijn 94ste verjaardag.
REUTERS Nelson Mandela vorige maand op zijn 94ste verjaardag.
Vijftig jaar geleden werd Nelson Mandela gearresteerd. Zuid-Afrika maakt zich op om dat te herdenken. Zo zal in de provincie Kwazulu-Natal een standbeeld onthuld worden van een van de bekendste politieke gevangenen van de voorbije eeuw.

Mandela werd op 5 augustus 1962 opgepakt in de buurt van Howick, zo'n 100 kilometer van Durban, op de oude verbindingsweg tussen Durban en Johannesburg. Hij was al 17 maanden op de vlucht voor de autoriteiten nadat hij begin 1961 als medeoprichter en leider van Umkhonto we Sizwe ('Speer van het Volk'), de gewapende vleugel van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC), met een bommencampagne tegen regeringsdoelen was gestart. In het daaropvolgende anderhalf jaar volgden tientallen daden van sabotage en bombardementen.

27 jaar in cel
Mandela werd in 1964, samen met andere ANC-leiders, veroordeeld tot levenslang. Hij zat 27 jaar in de cel, waarvan 18 jaar op Robbeneiland.

Morgen wordt in aanwezigheid van de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma een standbeeld ingehuldigd op de plaats waar de nu 94-jarige Mandela werd opgepakt. Ten tijde van het apartheidsregime was zo'n monument ondenkbaar en het was dan ook wachten tot 1996 vooraleer een bescheiden kunstwerkje voorbijgangers herinnerde aan wat zich daar had afgespeeld.

Museum van de apartheid
Op dezelfde site komt binnenkort een museum van de apartheid. Voorts is er in de buurt een souvenirwinkel en verkopen vrouwen Zulu-parels. Wie wil trouwen op de historische plaats, kan dat ook.

Marathon
Op 26 augustus wordt de arrestatie van Mandela ook herdacht met een 'Mandela Marathon', die aankomt aan de voet van het nieuwe standbeeld.
 

Het standbeeld van Mandela in Howick, KwaZulu Natal.
GETTY Het standbeeld van Mandela in Howick, KwaZulu Natal.