Nek-aan-nekrace verwacht bij tweede ronde Poolse presidentsverkiezingen

UNKNOWN

Een kleine 31 miljoen Polen kunnen vandaag tussen 6 en 20 uur deelnemen aan de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Het belooft een nek-aan-nekrace te worden tussen de liberaal Bronislaw Komorowski (58) en de conservatieve Jaroslaw Kaczynski (61), de tweelingbroer van president Lech Kaczynski die op 20 juni omkwam bij een vliegtuigcrash in Rusland.
 
Volgens de recentste peilingen zou Komorowski goed zijn voor 47,6% à 51% van de kiesintenties tegen 44 à 45,2% voor Jaroslaw Kaczynski. Een onderzoek van een instituut wijst op een lichte voorsprong voor de broer van de overleden president indien rekening gehouden wordt met het kiesgedrag van de onbesliste kiezers. Op 20 juni haalde Komorowski in de eerste ronde 41,54% tegen 36,46% voor Jaroslaw Kaczynski.
 
Vanaf 6 uur openen 26.000 stembureaus de deuren. Polen die in het buitenland verblijven kunnen hun stem uitbrengen in 264 stembureaus. Om 20 uur, bij het sluiten van de stembureaus, maken de televisiezenders de resultaten bekend van de exit polls die aan de stembureaus werden afgenomen. (afp/adv)