Nek-aan-nekrace tussen Trump en Clinton in cruciale staten

Donald Trump.
AP Donald Trump.
November is nog ver weg, maar in de peilingen gunnen de Republikeinse kandidaat Donald Trump en de Democratische kandidate Hillary Clinton elkaar geen duimbreed in de drie doorslaggevende staten Florida, Ohio en Pennsylvania. Dat blijkt uit een peiling bij 1.000 inwoners van die staten door de universiteit van Quinnipiac. Opmerkelijk is dat de andere mogelijke kandidaat van de Democraten, Bernie Sanders, er wel de overhand zou hebben.

Florida, Ohio en Pennsylvania gelden als drie van de belangrijkste swing states, staten die ofwel naar de ene ofwel naar de andere kandidaat kunnen gaan. In Florida zou Clinton volgens de peiling met een foutenmarge van 3 procent, 43 procent van de stemmen binnenhalen, tegenover 42 procent voor Trump. Hetzelfde resultaat werd opgetekend voor Pennsylvania, terwijl in Ohio Trump de overhand heeft met 43 procent, tegenover 39 procent voor Clinton.

"Op zes maanden van de verkiezingen, is de presidentiële race tussen Hillary Clinton en Donald Trump in de drie meest beslissende staten Florida, Ohio en Pennsylvania dus nog te nipt om al een uitkomst te voorspellen", zegt Peter Brown van de universiteit van Quinnipiac. Die staten zijn erg belangrijk, omdat ze zo beslissend zijn. "Sinds 1960 heeft geen enkele kandidaat gewonnen die niet minstens twee van die drie staten binnenhaalde", zegt Brown.

Mocht Bernie Sanders de Democratische nominatie binnenhalen, wat zeer onwaarschijnlijk lijkt, zou hij Trump opmerkelijk genoeg verslagen. In deze peiling haalde hij 44 procent, tegenover 42 procent voor Trump in Florida, 43 procent tegenover 41 procent in Ohio en 47 procent tegenover 41 procent in Pennsylvania.

Hillary Clinton.
AP Hillary Clinton.