Negen zwaargewonden na felle brand in seniorencomplex

Door de brand die vanmorgen vroeg uitbrak in een snackbar in het Nederlandse Nijmegen, zijn vijftig mensen gewond geraakt. Zestien slachtoffers zijn naar ziekenhuizen gebracht. Onder hen zijn er negen zwaargewonden. Over hun toestand kon de politie rond 11 uur nog niks zeggen. Alle vijftig appartementen van het complex moesten ontruimd worden.

In een tent van de Geneeskundige Dienst die tegenover de brandende snackbar werd opgebouwd, zijn 35 mensen behandeld voor ademhalingsklachten door het inademen van rook. Personeel van de Dierenambulance ontfermt zich over huisdieren die uit de vijftig ontruimde appartementen zijn gehaald, aldus de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid.

De bewoners kunnen in elk geval de komende nacht niet in hun eigen woning doorbrengen. De gemeente zorgt voor opvang voor de mensen die niet bij hun familie of vrienden terecht kunnen. Dat zegt burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen. De appartementen in de flat aan de Otto C. Huismanstraat hebben vooral veel roet- en rookschade. De brandweer onderzoekt de appartementen. De snackbar Ugala is helemaal uitgebrand. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Veertig geëvacueerden werden opgevangen in het naburige wijkcentrum De Schalmei, waar ze worden verzorgd door zorgverleners. De meesten waren gekleed in pyjama's en kamerjassen. In de loop van de dag wordt gekeken waar ze de komende nacht terecht kunnen.

De brand ontstond vanmorgen rond 6 uur. De brandweer was met 120 man druk bezig met het in veiligheid brengen van de bewoners en het blussen. De brand was rond 9 uur onder controle, maar de brandweer verwacht nog wel de hele dag nodig te hebben met nablussen.

Door de brand zijn veertig mensen gewond geraakt. Negen van hen zijn zwaargewond en vier mensen raakten lichtgewond. Dertig mensen hebben rook ingeademd, aldus de politie.

ANP
ANP
ANP