Negen verdachten opgepakt bij grote antiterreuroperatie op verschillende plaatsen in Frankrijk

Archiefbeeld van de Franse antiterreureenheden.
REUTERS Archiefbeeld van de Franse antiterreureenheden.
Volgens Franse media hebben Franse politie-eenheden dinsdagochtend in de vroege uren een antiterreuroperaties uitgevoerd aan de Franse Rivièra, in de buitenwijken van Parijs, en in het departement Bouches-du-Rhône. Volgens de eerste berichten werden zeven personen opgepakt, maar dat aantal is intussen opgelopen tot negen. Zij zijn tussen de 18 en 65 jaar oud en worden verdacht van het voorbereiden van een aanslag. 

De personen zouden verdacht worden van het plannen van een aanslag, volgens de krant Le Parisien in de Zuid-Franse stad Nice. Nog volgens Le Parisien werden de arrestaties werden verricht in het kader van een vooronderzoek dat in mei geopend werd door de antiterreurafdeling van het Parijse parket, naar "criminele samenzwering voor een terroristische onderneming". De politie zou de verdachten op het spoor zijn gekomen via berichten op sociale media.

In totaal zijn intussen negen verdachten opgepakt, allen tussen 18 en 65 jaar oud. Volgens Le Parisien zijn twee van de verdachten broers en worden ze op dit moment nog verhoord. Verschillenden onder hen zouden bekeerd zijn tot de islam en zouden bekend zijn bij de inlichtingendiensten. 

Onder meer de RAID, de speciale antiterreureenheden van de Franse politie, werden ingezet bij de operatie, die dinsdagochtend vroeg begon en minstens zes uur duurde. Er werden aanhoudingen verricht in de departementen Alpes-Maritimes, Bouches-du-Rhône en Îles-de-France. In dat eerste departement liggen de steden Nice en Cannes, het tweede is het departement van onder meer Marseille en Île-de-France is het department waar de Franse hoofdstad Parijs ligt.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.