Negen doden bij anti-regeringsprotest in Iran

AFP
Bij aanhoudend protest tegen de regering zijn afgelopen nacht doorheen Iran negen mensen om het leven gekomen. Dit heeft de Iraanse staatstelevisie Irib gemeld. Het gaat om zes betogers, een kind, een politieman en een lid van de paramilitaire Revolutionaire Wacht.

De zes manifestanten kwamen om toen zij in de stad Qahderijan de politie bestormden, aldus Irib. In Khomeinyshahr is een kind gedood en zijn vader gewond door schoten toen zij aan een samenscholing passeerden. In Kahriz Sang is een jong lid van de Revolutionaire Wacht gedood en een ander gewond na beschieting met een jachtgeweer.

Eerder meldde de staatstelevisie dat in de centrale stad Najafabad een lid van de Revolutionaire Wacht was omgekomen. De omroep ziet in de dood van de man het bewijs dat sommige demonstranten gewapend zijn.

Minstens 19 doden

Tot en met maandag zijn volgens Irib bij protest in het centrum, het westen en het zuidwesten van Iran minstens tien betogers omgekomen. Bovendien kwamen bij een ongeval tijdens een protest in de westelijke Iraanse stad Doroed een bejaarde man en een kind om. Op sociale netwerken luidt het dat de politie in tientallen steden op betogers schiet, met gisteren doden als gevolg. Die berichten zijn uit onafhankelijke bron niet na te trekken.

Het protest begon donderdag en richtte zich aanvankelijk tegen het economisch en buitenlands beleid van de regering. Gaandeweg werd het protest systeemkritischer. Zaterdag sloeg het naar de hoofdstad Teheran over. Volgens ooggetuigen greep de politie daar met het waterkanon en traangas in. Leidinggevenden spreken van 450 arrestaties sinds zaterdag.

Volgens berichten in sociale media zijn in het algemeen al tot 800 mensen gearresteerd. Sinds de start van het protest hebben minstens negentien mensen het leven verloren. 

REUTERS
REUTERS5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Daan Roos

  Het geheime akkoord tussen de VS en Israël! Dit was te verwachten : na Irak en Syrië is Iran nu aan de beurt. Maar ook hier zullen de snode plannetjes mislukken.

 • Robin van duyse

  Allés gaat volgens plan ze zullen daar es wa democratie brengen zoals in Syrië en libie

 • René Lenaerts

  Laat ze niet voor niets gestorven zijn. Laat de religieuze dictatuur eindelijk opgeruimd worden.

 • willy platteau

  jaja , het begin van het einde van een bende ,,religieuze,, leiders ! houden halsstarrig vast aan voorbijgestreefde levenswijze en overtuiging ,terwijl het volk echt vooruit wil en in vrijheid van geloofsovertuiging ,een modern leven wil leiden !

 • jos indigne

  Te strenge religieuze wetten , eindelijk beginnen ze daar te zien , dat religie 't vergif der mensheid is .