Neergestoken collega op poolbasis verklapte keer op keer de plot van het boek

Aan het Russische poolstation Bellingshausen is ook een orthodoxe kerk gebouwd.  Vanuit een raam in de kerk zijn de verschillende woon- en onderzoekscontainers van de basis te zien.
Daniel Berehulak Aan het Russische poolstation Bellingshausen is ook een orthodoxe kerk gebouwd. Vanuit een raam in de kerk zijn de verschillende woon- en onderzoekscontainers van de basis te zien.
De wetenschapper die op 9 oktober zijn collega neerstak op een poolstation op Antarctica, heeft dat volgens Russische media gedaan uit ergernis over diens kwalijke gewoonte.

Oleg Beloguzov (52) kreeg een keukenmes in zijn borstkas geplant toen hij de plot van een boek verklapte. Iets wat de lasser keer op keer deed, tot grote frustratie van het twaalfkoppige personeel en dader, ingenieur Sergey Savitsky (55). Het incident staat geboekt als de allereerste moordpoging ooit op het amper bevolkte continent. De twee waren al meer dan vier jaar op de basis gestationeerd. Ze zaten soms samen in wekenlange afzondering. Ze zijn beiden verwoede lezers.

Savitsky is aangehouden voor poging tot moord en wacht op het verdere verloop van zijn proces. Na de aanslag probeerde hij te vluchten, en vloog via Chili, Uruguay en Nederland naar Sint-Petersburg. Daar gaf hij zich op 20 oktober zelf aan. Zijn slachtoffer zou er al bij al goed van af komen, en is aan de beterhand.

Boeken zijn zowat de enige bron van verstrooiing op de basis. Op de televisie zijn slechts twee kanalen beschikbaar. De internetverbinding is uiterst wankel. Een tekort aan wodka is er dan weer niet. Vermoed wordt dat Savitsky onder invloed van drank was toen hij zijn collega te lijf ging. De basis is vernoemd naar de negentiende eeuwse Russische ontdekkingsreiziger Fabian von Bellingshausen. Het poolstation werd in 1968 gesticht door een Sovjet-expeditie.  Het is niet duidelijk welk boek Savitsky aan het lezen was.

De orthodoxe kerk van buiten gezien.
AP De orthodoxe kerk van buiten gezien.2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Bjorn Goossens

    Dat is ook heel irritant..

  • Jan Vanachter

    Daar zou ik me ook geweldig aan kunnen ergeren en uit frustratie een klap kunnen uitdelen.