Neen, zwangere vrouwen hebben niet meer kans om besmet te raken met coronavirus. Deze valse berichten circuleren momenteel op het internet

Illustratiebeeld van het coronavirus
Getty Images Illustratiebeeld van het coronavirus

Heel wat foutieve informatie over het nieuwe coronavirus doet de ronde op sociale media. Zo wordt verkeerdelijk beweerd dat zwangere vrouwen meer kans zouden hebben om besmet te raken. En ook deze valse beweringen en berichten worden momenteel verspreid. Een overzicht.

Zwangere vrouwen

Berichten op Facebook waarin wordt beweerd dat zwangere vrouwen meer kans hebben om Covid-19 op te lopen, zijn dus vals.

De auteur laat na om zijn bericht met enig wetenschappelijk onderzoek te staven.

Facebook

Aanstaande moeders zijn meer vatbaar voor bepaalde infecties van de luchtwegen, maar er is momenteel geen bewijs dat ze meer vatbaar zouden zijn voor het nieuwe coronavirus dan de rest van de bevolking, stelt de WHO. De Wereldgezondheidsorganisatie voegt eraan toe dat er nog steeds onderzoek wordt gedaan om de volledige impact van een infectie op zwangere vrouwen in kaart te brengen, maar dringt er ondertussen bij hen op aan om dezelfde voorzorgsmaatregelen te nemen om het virus te voorkomen als andere mensen: voldoende afstand bewaren en geregeld de handen wassen.

Patiënt krijgt vaccin en sterft

Een Facebookpost waarin wordt beweerd dat een van de eerste ontvangers van een vaccin tegen het coronavirus is overleden, is eveneens foutief. Het bericht toont een foto van een vrijwilliger en claimt dat ze twee dagen na de toediening is overleden.

Facebook

Microbioloog Elisa Granato (32) kreeg als eerste vrijwilliger het potentiële vaccin tegen het coronavirus - ontwikkeld door de universiteit van Oxford - ingespoten op 23 april. De Italiaanse wetenschapster sprak op 26 april met een journalist van de BBC, Fergus Walsh, om de geruchten te ontkrachten dat ze zou zijn overleden.

Foto toont lijken van slachtoffers

Een kiekje waarvan wordt beweerd dat het lijken van coronaslachtoffers toont, is vals.

Facebook

Een zoektocht via Google toont aan dat het gaat om een foto van persbureau AP. Het beeld dateert van 30 december 2004 en laat slachtoffers zien van de verwoestende tsunami in Thailand.

AP

Auto vat vuur door ontsmettende handgel

Op sociale media circuleert een video van een brandende wagen in Sao Paulo in Brazilië. In de begeleidende tekst staat te lezen dat een ontsmettende alcoholgel op het dashboard de brand heeft veroorzaakt. Maar die uitleg klopt niet.

rv

Marcus Boava Bertoni, hoofd van de lokale brandweer, heeft uitgelegd dat het vuur ontstond in de motor en zich zo doorheen het voertuig verspreidde. De brand deed zich voor op 24 april. “Er bevond zich geen ontsmettende alcoholgel in de wagen”, aldus Bertoni.

Correcte informatie

Het Nationaal Crisiscentrum verzamelt alle essentiële info over Covid-19 op de website www.info-coronavirus.be  en mensen met vragen kunnen ook bellen naar het gratis nummer 0800 14 689. Daarnaast zorgen ook de verschillende overheden en de gemeenten via hun kanalen voor correcte informatie over de maatregelen die de verdere verspreiding van het virus moeten tegengaan.

Lees ook:

Het coronavirus telt vele varianten (en was al in 2019 in Europa) (+)

Het grote coronaraadsel: waarom slaat het virus niet overal even hard toe? (+)

Bekijk ook: Dit zijn de eerste symptomen van Covid-19

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.