Nederlandse VVD zet politicus uit partij vanwege behoud zetel

Minister-president Mark Rutte
ANP Minister-president Mark Rutte
De VVD gaat Wybren van Haga royeren of uit de partij zetten, meldt de Nederlandse liberale partij. Het Kamerlid werd de fractie van de VVD uitgezet, maar besloot zijn zetel te behouden en verder te gaan als zelfstandig Kamerlid. Daarmee speelde de regeringscoalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie haar krappe meerderheid van 76 zetels in de Tweede Kamer kwijt. De partij vindt dat de zetel toebehoort aan de VVD. Omdat van Haga de zetel niet wil teruggeven aan de partij, “zal het hoofdbestuur het royement in gang zetten”

Van Haga bleef twee weken dubben nadat hij de fractie was uitgezet omdat hij zich tegen de partijafspraak in bemoeide met de dagelijkse gang van zaken bij zijn vastgoedbedrijf. Hij sprak van een “duivels dilemma”, maar koos uiteindelijk om toch in de Tweede Kamer te blijven. Hij heeft de afgelopen tijd onderzocht of hij zich vanaf die plek zou kunnen blijven inzetten voor ondernemers. “Opgeven is voor mij geen optie nu mijn missie nog niet is volbracht”, verklaarde van Haga in een brief aan VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff.

Als het aan de politicus zelf had gelegen, was hij bij de VVD-fractie gebleven, benadrukt hij in de brief. Van Haga werd in 1982 lid van de liberale partij. “Na zoveel jaar is de VVD onmiskenbaar een onderdeel geworden van mijn leven.”

Het partijbestuur zegt het te betreuren “dat we afscheid gaan nemen van Wybren van Haga als lid van de VVD”. Ook het feit dat van Haga van plan is het kabinet te blijven steunen, brengt het bestuur van de VVD niet op andere gedachten. Van Haga kondigde eerder aan dat zijn keuze “in principe geen risico voor het kabinet” vormt, omdat hij het regeerakkoord steunt.

Wybren van Haga
ANP Wybren van Haga

Door de keuze van van Haga om als zelfstandig parlementslid verder te gaan, was de Nederlandse regeringscoalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie haar krappe meerderheid van 76 zetels in de Tweede Kamer kwijt.

Kort nadat van Haga uit de VVD-fractie was gezet, gaf de coalitie al aan dat het besluit van de liberale partij geen verregaande gevolgen zal hebben. In de Eerste Kamer zijn de vier regeringspartijen hun meerderheid al kwijt. Het kabinet zal slechts moeten blijven zoeken naar een breed draagvlak, aldus coalitiekopstukken.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.