Nederlandse vuurwerkregels aangescherpt

ANP
Vuurwerk mag in Nederland straks alleen nog worden afgestoken van oudejaarsdag 18.00 uur tot nieuwjaarsdag 02.00 uur. Politieke bronnen hebben een bericht hierover van RTL Nieuws bevestigd. Tot nog toe mochten noorderburen vuurwerk al vanaf 10.00 op oudejaarsdag de lucht in. Elk jaar vallen bij de Nederlandse jaarwisseling doden en gewonden door vuurwerk.

Ook de verkoop wordt aan banden gelegd. Het mag alleen nog maar op 30 en 31 december worden verkocht. Tot vorig jaar mocht het ook al op 29 december. Het kabinet bespreekt naar verluidt een en ander vrijdag in de ministerraad.

Vuurwerkbrillen

Elke jaarwisseling wordt er geklaagd over de overlast en de gevaren van vuurwerk en telkens zijn er weer slachtoffers. Vooral oogletsel komt veel voor. Er komt daarom ook een stevige campagne voor vuurwerkbrillen. Er komen eveneens meer regels voor importeurs en verzenddiensten zullen op hun verantwoordelijkheden worden gewezen omdat illegaal vuurwerk vaak via de post wordt besteld en bezorgd.

Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum wil komende jaarwisseling al helemaal geen vuurwerk meer in het centrum van zijn stad. Hij is de overlast helemaal zat en wil gebruik maken van de mogelijkheid om een bepaald stuk van de stad vuurwerkvrij te houden. Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) en minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) hebben inmiddels overlegd met verschillende burgemeesters.

in het Noord-Hollandse Medemblik kwam op 31 december 2013 een 51-jarige man om het leven bij een vuurwerkincident.
ANP in het Noord-Hollandse Medemblik kwam op 31 december 2013 een 51-jarige man om het leven bij een vuurwerkincident.