Nederlandse vrouwen en jongetje (6) doodgeschoten in appartement New York

James Shields senior, de vader van de vermeende schutter.
AP James Shields senior, de vader van de vermeende schutter.
Bij een schietincident in de Amerikaanse stad New York zijn vandaag de 47-jarige Linda Olthof uit Deventer en haar zesjarige zoontje Jimmy om het leven gekomen. Bij de schietpartij liet ook een andere Nederlandse vrouw (38) het leven, evenals de schutter zelf.

De politie onderzoekt de toedracht. De schutter is de Amerikaan James Shields, de ex-man van Olthof. Het andere slachtoffer was zijn nieuwe vrouw. Shields zou eerst zijn zoontje Jimmy en de twee vrouwen hebben doodgeschoten, waarna hij zichzelf van het leven beroofde.

Olthof was docente bij de toneelopleiding van de ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Arnhem. Volgens een woordvoerster is het nieuws daar keihard aangekomen. "Het is een vreselijke tragedie en een groot verlies voor ons en de studenten."

Buitenlandse Zaken bevestigt dat er drie Nederlandse slachtoffers zijn gevallen. Het ministerie spreekt van 'een verschrikkelijke situatie' en heeft de familie van de overleden Nederlanders op de hoogte gebracht. De nabestaanden krijgen consulaire bijstand. Het ministerie is bezig met het proces om de lichamen naar Nederland te halen.

Nieuwe vrouw

Olthof en haar ex-man, een fysiotherapeut, waren naar verluidt al jaren verwikkeld in een felle voogdijstrijd rond hun zoontje. De vrouw zou het kind vrijwel permanent in Nederland hebben willen laten wonen. Haar ex-man accepteerde dat niet.

In april startte hij nog een crowdfundingsactie, hij liet toen weten dat zijn ex hun kind slechts twee weken per jaar naar Amerika wilde laten gaan. Dat kon hij als vader "gewoon niet accepteren". De slepende voogdijzaak kostte hem naar eigen zeggen niet alleen handenvol geld, maar ook bijna zijn nieuwe relatie met een andere Nederlandse vrouw.

'Perfecte leven verwoest'

Het conflict kreeg gisteravond een tragische afloop, toen Shields zowel zijn zoontje als zijn ex en zijn huidige vrouw doodschoot. Hij deed dat in het appartement waar hij zou hebben gewoond met zijn nieuwe vrouw. Volgens The New York Post liet Shields een briefje achter waarop hij min of meer zei dat hij altijd een perfect leven had, maar dat het nu verwoest was.

In het huis vond de politie twee pistolen. Naast de patronen in die wapens, had de man nog tientallen kogels bij zich. Het is onduidelijk waarom hij zoveel munitie meedroeg.

'Goede Tijden Slechte Tijden'

Linda Olthof vestigde zich in 1998 in New York, maar woonde volgens Shields intussen alweer enige tijd in Nederland met hun zoontje. Het zou haar de laatste jaren niet zijn gelukt om in de Big Apple aan het werk te blijven. Olthof was onder meer actief als actrice. Zo speelde ze in 2008 nog in de RTL4-soap 'Goede Tijden Slechte Tijden'.

In die periode zong ze ook de lof over haar Amerikaanse avontuur. "New York was altijd al een droom van me en ik vond de stad helemaal geweldig. In Nederland had ik een documentaire op tv gezien van de Actors Studio, waar de 'Method' van Lee Strasberg ontstaan is. Ik wilde daar hoe dan ook een kijkje nemen. Toen ik daar in het kleine bouwvallige theater kwam, wist ik dat ik hier iets wilde gaan doen."

Olthof ontwikkelde zich ook als regisseur en theaterdocente. "In Deventer daalt mijn ambitie omdat het er zo relaxed is. In New York laait het juist op", vertelde ze. "'If you can make it here, you can make it anywhere': dát gevoel beheerst deze stad."
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.