Nederlandse “treitercrimineel” Gheiybe spot met justitie: online makkelijk te vinden en toch moeilijk te vatten

De ontsnapte Shahin Gheiybe plaatst veel foto's op Instagram: vanuit Iran.
privé De ontsnapte Shahin Gheiybe plaatst veel foto's op Instagram: vanuit Iran.
Met een pesterig filmpje tergde de Nederlandse ‘most wanted’ voortvluchtige crimineel Shahin Gheiybe de politie tot het uiterste. Onze collega’s van het Nederlands Algemeen Dagblad (AD) namen samen met onderzoeksplatform Bellingcat filmpjes, foto’s en berichten van Gheiybe onder de loep. Wat vertellen ze over zijn verblijfplaats?

“Hallo, ik ben Shahin Gheiybe. Degene die al jaren door de politie wordt gezocht." Met die woorden opent  de Iraans-Nederlandse crimineel deze maand een videoboodschap die justitie tot het uiterste tergt. De crimineel die slechts een fractie van zijn 13-jarige celstraf uitzat, zegt binnenkort zijn verhaal te willen vertellen. Maar eerst geniet hij nog even van zijn vrijheid, meldt hij fijntjes.

Hoe dat eruitziet blijkt uit vele filmpjes en foto’s die hij op sociale media plaatst: Shahin die poseert op een tank, bij een standbeeld, in de tuin van een luxe villa. In november 2018 zien we hem in zijn rode sportauto stappen, hij trapt het gaspedaal in en scheurt ervandoor.

Ontsnapping

Alweer verdwijnt zijn gestalte in de verte, ongrijpbaar, net zoals in 2011, toen de Iraniër uit Rosmalen uit de koepelgevangenis in Breda verdween. Hij veinsde pijnklachten, die in het ziekenhuis waar hij naartoe werd gebracht als sneeuw voor de zon verdwenen. Gheiybe zette het daar op een lopen.

Henk van Ess, een van de onderzoekers van Bellingcat en gespecialiseerd in het achterhalen van online locaties, bekeek de talrijke beelden van Gheiybe. Wat valt er te weten te komen over het leven dat hij leidt, sinds hij de straf voor de poging tot moord op twee mannen en het stelen van hun geld wist te ontlopen?

“Het Dubai van Iran" 

Gheiybe verblijft op het eiland Kish, dat blijkt al snel uit een foto van een standbeeld dat hij post. Kish is het “Het Dubai van Iran”, aldus een reisjournalist op internet. Overal luxe, overal kitsch. “Alleen jammer van dat alcohol- en bikiniverbod.”

De opnames die Gheiybe plaatst zijn gemaakt bij het Eram Hotel, blijkt uit een vergelijking met andere beelden op internet. Hier is ook de knalrode Chevrolet Camaro uit 2012 of ouder te huur, waarin Gheiybe wegscheurt. Hij huurde de auto waarschijnlijk in het hotel waar hij verbleef.  

(Lees verder onder de afbeeldingen)

Het standbeeld (van een visser) waarvan Gheiybe een foto op zijn instagram plaatst, blijkt via een online image-search al snel te herleiden naar het Iraanse vakantie-eiland Kish.
privé Het standbeeld (van een visser) waarvan Gheiybe een foto op zijn instagram plaatst, blijkt via een online image-search al snel te herleiden naar het Iraanse vakantie-eiland Kish.
De rode, gehuurde sportwagen heeft ook een nummerbord van het eiland Kish.
privé De rode, gehuurde sportwagen heeft ook een nummerbord van het eiland Kish.
Een foto waarop  Gheiybe, in februari, poseert op een tank.
privé Een foto waarop Gheiybe, in februari, poseert op een tank.

Messenhandel

De voortvluchtige crimineel houdt zich intussen ook bezig met minder onschuldige zaken. Uit zijn posts blijkt dat hij bij een Iraanse messenhandel een wapen wil kopen. Hij zegt: “Hi, I want this knife. Can you send me?” Oftewel: “Ik wil dit mes, kun je het opsturen?" Het mes kost zo’n 15 dollar. Op 22 oktober vorig jaar houdt hij een ander mes voor de lens van zijn camera, een “fighting knife” schrijft hij erbij. 

Ook het verblijf van Gheiybe in Teheran blijkt goed traceerbaar, dankzij de iPhone die hij gebruikt. Dat geldt minder voor de villa die hij onder constructie lijkt te hebben. Maar foto’s duiden erop dat hij ergens in Iran zijn intrek neemt.

(Lees verder onder de afbeeldingen)

privé
Eind oktober post hij deze foto op instagram.
privé Eind oktober post hij deze foto op instagram.

Familiebanden

Geen wonder dat de gemiddelde politieman zijn “tanden in het bureau zet” wanneer hij wordt geconfronteerd met de gangen van Gheiybe, zegt een woordvoerder van de Landelijke Eenheid. De crimineel is zo dichtbij, maar ook zo ver weg. De politie sluit niet uit dat de man nog steeds Nederland bezoekt, omdat hier familie woont waarmee hij een sterke band heeft. 

Dat die familie zegt niet te weten waar Gheiybe verblijft, vindt de politie ongeloofwaardig. De politie vermoedt dat Gheiybe bij zijn ontsnapping hulp kreeg van zijn familie. Het is waarschijnlijk dat ze hem nog altijd helpen. Deze maand werden nog invallen gedaan in huizen in het Nederlandse Almere en Eemnes.

Maar Gheiybe was er niet. “We hopen dat hij mede door die invallen gaat bewegen”, zegt een woordvoerder van de politie. “Dat hij een fout maakt waardoor we hem kunnen pakken.” Tegelijkertijd benadrukt hij dat het moeilijk zaken doen is met een land zoals Iran, waarmee geen uitwisselingsverdrag is. 

We hopen dat hij een fout maakt, waardoor we hem kunnen pakken

Politiewoordvoerder

“Iran is geen vrijplaats”

Toch zegt historicus en Irandeskundige Peyman Jafari dat Iran zeker geen vrijplaats voor criminelen is. “Voor zover ik weet probeert Iran wel aan internationale verplichtingen te voldoen. Maar het is een groot land met twintig miljoen mensen. Een inwoner kan daar uit beeld blijven, de bureaucratie is nog niet zo vergevorderd als hier.”

Extra probleem voor de politie is dat de politieke betrekkingen tussen Iran en Nederland inmiddels tot het nulpunt zijn gedaald. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok zei begin dit jaar dat er sterke aanwijzingen zijn dat Iran achter twee liquidaties in Nederland zit, op vijanden van het regime. 

Ondertussen leeft Gheiybe zijn goede leven. Hij gaf onlangs zelfs interviews aan Nederlandse media, waarin hij onder meer vertelt dat de rechter die hem veroordeelde het allemaal verkeerd heeft begrepen en dat zijn straf veel te zwaar uitviel. Er zijn nota bene moordenaars die minder krijgen dan hij. 

Ook benadrukt Gheiybe hoe slim hij is. Maar de man die naar eigen zeggen succesvol is in alles, speelt met vuur. Met één verkeerde klik op zijn telefoon kan hij iets essentieels verraden waardoor de politie hem toch nog te pakken krijgt. Maar voor nu neemt hij afscheid, aan het einde van zijn provocerende filmpje, met een kusgebaar.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Carlos Simonis

    Makkelijk op te sporen. Stuur S.A.S. erop af en binnen twee dagen leveren ze hem af in Nederland.

  • patrick morel

    Dubbel nationaliteit, niets dan voordelen. Met 1 nationaliteit ben je eigenlijk gediscrimineerd.