Nederlandse topgangster geliquideerd op straat

OM
In het Nederlandse Amstelveen heeft gisterenavond een schietpartij plaatsgehad. Hierbij was onderwereldfiguur Gwenette Martha het doelwit, zo meldt de politie. Hij is afgevoerd met een ambulance en is overleden.

Een lokale restauranthouder vertelde 'diverse salvo's' te hebben gehoord. Hij bevond zich op het moment van de schietpartij ongeveer 50 meter verderop, in zijn zaak. Hij vertelde hoe de politie al binnen enkele minuten op volle sterkte aanwezig was. Er zou onder meer een rennende man zijn opgepakt, maar het is onduidelijk of hij iets met de zaak te maken heeft, meldt Het Parool.

Liquidatie aan Antwerpse Crowne Plaza
Martha was een van de bekendste criminelen van Nederland. Hij wordt gezien als de spil in de onderwereldoorlog die Amsterdam de afgelopen jaren teisterde en waarin verschillende doden vielen.

Hij werd in april nog vastgezet nadat in een auto waarin hij meereed, in een geheime bergplaats twee wapens waren gevonden. Martha (39) had zichzelf bij de politie gemeld toen hij erachter kwam dat zijn naam opdook in het onderzoek naar de wapens. Hij was sinds kort weer op vrije voeten, volgens ingewijden.

In een groot onderzoek naar een reeks liquidaties in het Amsterdamse criminele milieu geldt Martha als sleutelfiguur. Een van die afrekeningen is de dubbele moord in de Staatsliedenbuurt, die met veel vuurwapengeweld gepaard ging.

In december vorig jaar ontsnapte Martha nog aan de dood. In Amsterdam-Zuid richtte een onbekend gebleven man een vuurwapen op hem en haalde meermalen de trekker over. Het wapen weigerde dienst.

De reeks liquidaties begon in oktober vorig jaar met de moord aan het Antwerpse hotel Crowne Plaza op Najeb Bouhbouh, naar verluidt een goede vriend van Martha. De dubbele moord op twee jonge Marokkanen in de Staatsliedenbuurt zou een vergeldingsactie uit het kamp van Martha zijn geweest.

Hij werd kort na de liquidatie van Bouhbouh met drie anderen opgepakt op de Dam. Het viertal had twee vuurwapens en een pruik bij zich, M. droeg een kogelvrij vest. Justitie vermoedt dat het gezelschap bezig was met de voorbereiding van een moordaanslag op Benaouf M., het veronderstelde brein achter de moord op Bouhbouh. Op dat moment was Martha voorwaardelijk vrij in een oudere zaak, die draaide om drugshandel en witwassen.

Nico Meijering, al jaren de advocaat van Martha, liet vrijdag weten "kapot" te zijn van de gewelddadige dood van zijn cliënt. Verder wilde hij geen commentaar geven. Meijering houdt vrijdag om half vier een persbijeenkomst op zijn kantoor in Amsterdam voor een nadere toelichting.

ANP
ANP
Op 18 oktober 2012 werd Najeb Boubouh aan het Antwerpse hotel Crowne Plaza geliquideerd. Hij was naar verluidt een goede vriend van Gwenette Martha.
BELGA Op 18 oktober 2012 werd Najeb Boubouh aan het Antwerpse hotel Crowne Plaza geliquideerd. Hij was naar verluidt een goede vriend van Gwenette Martha.