Nederlandse topcrimineel Holleeder wilde zussen en ex laten vermoorden

Willem Holleeder
anp Willem Holleeder
De Nederlandse topcrimineel Willem Holleeder heeft vanuit de cel voorbereidingen getroffen om zijn zussen en zijn ex te laten vermoorden. Astrid en Sonja Holleeder en ex-vriendin Sandra den Hartog hebben eerder belastende verklaringen afgelegd tegen man die momenteel terechtstaat wegens betrokkenheid bij meerdere afrekeningen in het criminele circuit. De moordplannen zijn vandaag bekendgemaakt door de aanklagers tijdens een niet-inhoudelijke zitting voor de rechtbank in Amsterdam.

Holleeder zou de liquidaties hebben voorbereid via medegedetineerden in de extra beveiligde gevangenis (EBI) in Vught. Hij zou volgens het Openbaar Ministerie (OM) hebben geprobeerd via gedetineerde leden van de Antilliaanse bende No Limit Soldiers huurmoordenaars te zoeken.

In gesprekken met de recherche verklaarde een van hen bij zijn overplaatsing naar een andere gevangenis een telefoonnummer en een codewoord te hebben gekregen. Hij belde het nummer niet, maar zei wel dat Holleeder had aangegeven dat geld geen probleem was. "Hij wil dat wij mensen zoeken voor hem", zo zou hij hebben verklaard. "Hij wilde dat het zo snel mogelijk zou worden gedaan. Vooral die ene zus, die advocaat." Per aanslag zou Holleeder 60.000 tot 70.000 euro hebben willen betalen.

Volgens de aanklagers toont de gang van zaken aan dat de voornaamste angst van Holleeders zus Astrid te worden vermoord "helaas niet ondenkbaar" is. In de gesprekken met de recherche heeft zus Astrid meerdere malen gezegd dat Holleeder "dit niet vergeet". "Wij komen echt aan de beurt. Daar leeft hij nu voor."

"Wij komen echt aan de beurt. Daar leeft hij nu voor."

Astrid Holleeder