Nederlandse toeriste (35) belandt in Amerikaanse cel door administratieve fout rond visum

Illustratiefoto.
Thinkstock Illustratiefoto.
Een Nederlandse toeriste heeft de schrik van haar leven gekregen toen de Amerikaanse douane haar vorige week arresteerde en opsloot na een bezoek aan buurland Mexico. Dit omdat het visum van de 35-jarige vrouw uit Leusden volgens hen niet in orde was. "Rianne is door de strengere regels van de regering-Trump een week lang ten onrechte als crimineel behandeld", zegt haar tweelingzus verbolgen tegen onze collega's van het Algemeen Dagblad.

Ze kaart de zaak aan namens haar zus. Die is sinds vrijdagavond terug in Nederland maar liep geestelijk zo'n klap op dat ze de krant zelf nog niet te woord kan staan. Rianne werd op vrijdag 28 september gearresteerd toen ze vanuit het Mexicaanse Tijuana (ten zuiden van San Diego) de Amerikaanse grens overstak. "U bent illegaal in het land", zeiden de douaniers van de grenspost San Ysidro doodleuk nadat ze het visum van de vrouw hadden aangemerkt als 'ongeldig'. 

Buiten kantoortijd

De Nederlandse belandde tot haar ontsteltenis in een cel met elf andere vrouwen. De omstandigheden waren mensonwaardig en slapen was onmogelijk doordat het licht continu aan was, zo vertelde ze haar tweelingzus in het ene telefoontje dat ze pas veel later mocht plegen.  

"Rianne was hoorbaar overstuur", zegt haar zus terugblikkend. "
Wij belden meteen het 24/7 contactcenter van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag maar dat kon ons niet helpen. Het was al na 17.00 uur en we kregen te horen dat de zaak maar moest wachten tot maandag. Er kon volgens de ambtenaar van dienst geen actie worden ondernomen omdat het geen noodgeval was."

Als enige reactie kregen we te horen: mevrouw, u mag morgen terugbellen.

Zus van Rianne

Op zondag 30 september belde de familie opnieuw naar het 24/7 centrum in Den Haag. "We vertelden dat Rianne al twee dagen in de cel zat onder mensonwaardige omstandigheden en het advies had gekregen om te bellen met de Nederlandse ambassade in Washington maar dat niet kon omdat ze slechts één telefoontje mocht plegen. Als enige reactie kregen we te horen: mevrouw, u mag morgen terugbellen", verzucht de zus.

Vriendennetwerk

Omdat Rianne geruime tijd in de Verenigde Staten heeft gewoond, besloot de familie haar vriendennetwerk in te schakelen. Dat kwam de volgende dag met nog veel verontrustender nieuws: volgens een oud-sheriff kon de situatie wel zes tot acht weken duren en zou Rianne overgebracht worden naar de gevangenis in Osay Mesa, een immigratiedetentiecentrum in San Diego. Dit met het oog op haar uitzetting uit de Verenigde Staten.  

Voor Riannes familie aanleiding om nog intensiever te bellen met het Nederlandse consulaat in San Francisco en ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Dat belde dinsdag eindelijk terug, zegt Riannes zus. "Ik gaf aan dat het niet goed ging met Rianne maar kreeg te horen dat het ministerie en ook de Nederlandse diplomatieke vertegenwoordigingen in de Verenigde Staten niks konden doen aan het Amerikaanse beleid."

Met jaarlijks ruim 13 miljoen auto's, 24 rijen verkeer en 18.000 voetgangers is San Ysidro de drukste landgrensovergang van de VS.
REUTERS Met jaarlijks ruim 13 miljoen auto's, 24 rijen verkeer en 18.000 voetgangers is San Ysidro de drukste landgrensovergang van de VS.

Studentenvisum 

Dankzij druk van het vriendennetwerk, werd Rianne vrijdag vrijgelaten. Ze stapte meteen op het vliegtuig naar IJsland en vloog van daaruit naar Nederland. Ze werd volgens haar zus het slachtoffer van een fout van de Amerikaanse douane. "Die zette eerder dit jaar een kruisje op haar studentenvisum dat vijf jaar geldig was. Dat had nooit gemogen want daardoor werd ze uit het systeem verwijderd, zo bleek vorige week." 

De regering-Trump voerde aan de grens met Mexico strengere controles in om drugs- en mensensmokkel en andere grensoverschrijdende criminaliteit in te dammen. Door die nieuwe regels werd niet alleen Rianne onterecht gearresteerd, zegt haar zus. "Er zitten ook honderden migranten onschuldig in de cel, constateerde Rianne. Ze beloofde de elf meiden in haar cel om dit onrecht aan te kaarten." 

Administratieve fout

Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken werd Rianne het slachtoffer van een administratieve fout bij de douane. Als gevolg daarvan verbleef de Nederlandse illegaal in de Verenigde Staten. Het ministerie bevestigt dat er in het begin van de zaak veel gaande was maar herkent zich niet in het door Riannes zus geschetste beeld. 

"Verschillende familieleden hebben ons na de arrestatie en opsluiting van Rianne gebeld. Begrijpelijk omdat ze ongerust waren maar als ministerie werken we in dit soort zaken omwille van de effectiviteit met slechts één contactpersoon", zegt woordvoerster Willemien Veldman. "Vanaf het moment dat die contactpersoon er was (Riannes zus), is er heel constructief en prettig samengewerkt."

Grenspost San Ysidro.
AFP Grenspost San Ysidro.

Het Nederlandse ministerie bevestigt dat de familie in het weekend een paar keer contact heeft gehad met het 24/7 contactcenter in Den Haag maar denkt niet dat daar letterlijk is gezegd 'bel morgen maar terug'. 

Veldman: "Het contactcenter komt in het weekend in actie bij een overlijden of andere noodgevallen in het buitenland zoals ziekenhuisopname of verlies van een paspoort. De zaak van Rianne was een kwestie van contact leggen met de familie. Hoe vervelend Riannes situatie ook was, het ging niet om een noodgeval. Bovendien kan de Nederlandse ambassade of een consulaat-generaal iemand niet vrij krijgen."
37 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erwin Van den Bossche

  Zolang achterlijke Trump aan de touwtjes trekt wegblijven uit de USA een land waar schoolkinderen moeten vrezen voor hun leven en als "cultuur" een persoonlijk wapen arsenaal hebben (vooral republikeinen) …? en de opwarming v.d aarde "ontkennen" ? Er zijn zoveel schitterende landen om naar toe te reizen met nog échte Cultuur dus wegblijven uit dat gekkenhuis USA.

 • Jan Wilms

  Ja amerikanen staan boven alles en iedereen ,hun vervolgen dat mag je niet ,maar anderzijds als je papieren niet in orde zijn ja dan lok je het zelf uit ,en dan de schuld op de douane steken ,nee hoor zorg dat alles in orde is

 • Jacques-Philippe Leclerc

  Amerikaanse douane. “Die zette eerder dit jaar een kruisje op haar studentenvisum dat vijf jaar geldig was? Het is een toeriste met een zg Student Visa? Een F1 Visa is alleen maar geldig als je 100% naar school gaat! Met 2x verlenging een FI Visa, is geldig voor een maximum van 5 jaar. Het is weer den`Ollander, die de regels niet kent (duhh), en denken ze dat ze weer iets speciaals zijn..

 • piet devlieger

  Een studentenvisum. Is ze nog student ? Als haar visum niet in orde was was ze illegaal in het land. En dan wordt dat ontdekt. Wat is haar probleem nu eigenlijk ?

 • lucien lemahieu

  wat kan je anders verwachten van een schurkenstaat.